Pensionarii din diaspora trebuie să desemneze un mandatar

Pensionarii români din diaspora sunt obligați să trimită de două ori pe an un document care să ateste că sunt în viață pentru a putea primi pensia. Aceștia pot evita această birocrație doar dacă desemnează un mandatar în România, pe baza unei procuri speciale.

Mulți pensionari români ajung să locuiască în străinătate. Unii se mută alături de copii în țările în care aceștia s-au stabilit, pentru a evita singurătatea, mai ales dacă nu mai au rude în România. Alții pleacă temporar pentru a-și ajuta copiii cu îngrijirea nepoților.

În ambele situații, pensionarii trebuie să își primească pensiile în țările în care s-au stabilit, fie definitiv, fie temporar. Conform noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, pensionarii români din străinătate trebuie să prezinte un document care să ateste că sunt în viață pentru a putea primi pensia.

De unde poți obține certificatul de viață

Documentul care atestă situația poartă denumirea de certificat de viață. Acesta trebuie completat de o autoritate competentă din țara de rezidență a pensionarului.

De exemplu, dacă un pensionar s-a mutat în Olanda, certificatul de viață va fi completat de autoritățile olandeze.

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii menționează că există mai multe organisme care pot completa un astfel de certificat de viață.

Potrivit acestora, „sintagma “autorități legale” se referă la instituții de pensii, autorități administrative locale, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, asociații de români cu personalitate juridică din diverse state, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia, etc.”.

casa de pensii CNPP
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Certificatul de viață poate fi descărcat de pe site-ul Casei Naționale de Pensii, www.cnpp.ro. Deși noul model a intrat în vigoare pe 9 iulie, și modelul vechi este încă acceptat. După ce este printat, certificatul de viață trebuie completat și semnat de una dintre autoritățile sau organismele menționate anterior.

Ulterior, certificatul poate fi trimis autorităților române fie în format fizic, prin poștă, fax sau curier, fie în format electronic, prin email. Datele de contact necesare pentru a trimite certificatul de viață se găsesc pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit instituției, „certificatul de viață se transmite semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată, în perioada 01 ianuarie – 31 martie, respectiv în perioada 01 iulie – 30 septembrie”.

Pensionarul este scutit de drumuri, datorită mandatarului

Reprezentanții CNPP subliniază că există o metodă mai simplă. Astfel, un pensionar român care locuiește în străinătate nu este obligat să trimită personal certificatul de viață dacă desemnează o rudă sau o altă persoană apropiată din România ca mandatar.

Acest mandatar, împuternicit printr-o procură specială, va avea responsabilitatea de a notifica orice schimbare, în special decesul beneficiarului.

„Certificatul de viață se utilizează exclusiv în cazul pensionarilor nerezidenți care încasează pensia în conturi bancare din străinătate sau din România și nu au mandatari desemnati cu procură specială care să anunțe casele de pensii din Romania despre orice schimbare survenită în ceea privește situația pensionarului (ex. deces, schimbare adresă de domiciliu etc.)”, precizează CNPP.

Pensionarii care nu trimit certificatele de viață autorităților române de două ori pe an și nu au desemnat niciun mandatar vor rămâne fără pensie până când vor prezenta documentele necesare.

Mai exact, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare, iar aceasta va fi reluată de la data suspendării, odată ce certificatul de viață a fost trimis sau prezentat.