Propunerea, aflată în negocieri avansate între Bruxelles și Marea Britanie, este considerată un pas important în normalizarea relațiilor post-Brexit, fiind susținută de state-cheie precum Franța, Germania și Olanda. Programul reprezintă una dintre cererile principale ale UE pentru un acord care să includă și cooperare în domeniile apărării, energiei și migrației, conform The Guardian.
Tinerii din UE și Marea Britanie ar putea lucra liber timp de un an
Se discută ca vizele de muncă să fie limitate la 12 luni, cu un număr fix de participanți și cu restricții privind sectoarele în care tinerii europeni pot activa. Totodată, UE este deschisă unui sistem „unul intră, unul iese”, o variantă aflată în analiza ministrului britanic de interne. Pentru a evita percepția că se redeschid canalele de imigrație, programul ar urma să fie redenumit „program de experiență pentru tineri”.
Purtătorii de cuvânt de la Downing Street au confirmat că negocierile includ o gamă largă de subiecte, lucru considerat normal în astfel de procese. Inițial, în aprilie 2024, UE a propus un program de mobilitate pentru tineri care să permită muncă sau studii timp de patru ani în țările celuilalt bloc, însă propunerea a fost respinsă de Partidul Laburist și de Conservatori.
Programul a devenit o prioritate pentru state membre precum Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia și Olanda
După un an de discuții, programul a devenit o prioritate pentru state membre precum Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia și Olanda, fiind necesare compromisuri. Una dintre opțiunile discutate este acordarea unei vize de un an, cu posibilitatea prelungirii pentru încă unu sau doi ani, variantă considerată mai acceptabilă politic.
În prezent, Regatul Unit are un program de mobilitate pentru tineri destinat cetățenilor din 12 țări non-UE, care permite muncă pentru perioade de doi sau trei ani. În 2023, doar 23.000 de tineri au venit în UK prin acest program, dintre care 9.900 au fost australieni.
Sprijinul pentru program a fost semnalat inclusiv de Steve Baker, fost ministru conservator și susținător al Brexitului, care a declarat că inițiativa nu ar însemna revenirea la libera circulație. Totuși, Baker a atras atenția asupra riscurilor unui posibil acord sanitar și fitosanitar cu UE, care ar putea afecta un viitor acord comercial cu SUA și creșterea economică necesară pentru plata pensiilor.
Ministrul Mediului, Steve Reed, a subliniat că guvernul britanic rămâne ferm în privința angajamentelor din programul de guvernare, excluzând revenirea la piața unică, uniunea vamală sau libera circulație.
„Am fost foarte clari în programul nostru de guvernare că nu va exista nicio revenire la piața unică, uniunea vamală sau libera circulație, iar aceasta rămâne poziția noastră”, a spus Reed.
De asemenea, ministrul de finanțe, Rachel Reeves, a declarat de la Washington că relația comercială cu UE este probabil mai importantă decât cea cu SUA, semnalând interesul pentru un parteneriat economic consolidat.

UE insistă ca Regatul Unit să revină în programul Erasmus
Optimismul legat de încheierea unui acord privind mobilitatea tinerilor a fost exprimat și de ambasadorul Germaniei la Londra, Miguel Berger, după o întâlnire între Keir Starmer și Ursula von der Leyen. Berger a subliniat că programul ar facilita accesul la experiențe de muncă în străinătate pentru tinerii din familii cu venituri reduse, cu schimburi în ambele sensuri.
„Sunt acum destul de optimist că ne îndreptăm într-o direcție bună. Acest program ar permite tinerilor din familii cu venituri reduse să experimenteze lucrul în străinătate, să învețe o limbă, iar noi ne dorim ca schimbul să se facă în ambele sensuri”, a spus Berger.
Summitul UK-UE din 19 mai este văzut ca un moment important, deși nu se așteaptă decizii definitive, ci doar angajamente reciproce de a explora posibile direcții pentru un acord. Cele șapte domenii de negociere sunt apărarea și securitatea, prețul carbonului, migrația, experiența pentru tineri, energia, pescuitul și mobilitatea academică și profesională.
UE insistă ca Regatul Unit să revină în programul Erasmus și să faciliteze schimburile universitare, cerând și reguli care să permită studenților să plătească taxele locale în țările gazdă. Acest punct rămâne sensibil pentru Londra, din cauza dezechilibrului anterior în favoarea studenților europeni.
Grupul Consultativ Intern, organism de consultare a mediului de afaceri post-Brexit, a cerut guvernului britanic să elimine interdicțiile la exportul de cartofi sămânță în UE, barierele pentru testarea medicamentelor și lipsa recunoașterii reciproce a calificărilor profesionale. De asemenea, solicită măsuri pentru facilitarea turneelor artiștilor, accesul mai facil la medicamente veterinare în Irlanda de Nord și reglementări comune pentru substanțele chimice.