Părinții au nevoie de împuternicire pentru a scoate copiii din țară
Obligația legală de a obține acordul ambilor părinți pentru ca un copil să călătorească în străinătate nu este, deocamdată, aplicabilă. Aceeași situație se regăsește atât în Bulgaria, cât și în România.
„Există o normă în Legea documentelor bulgare care nu a fost abrogată. Potrivit acesteia, atunci când călătoresc în străinătate, copiii trebuie să aibă acordul ambilor părinți”, a explicat, fostul ministru bulgar de Interne, Veselin Vuchkov.
Vuchkov este profesor de drept procesual penal, potrivit Sega.
Începând cu 1 ianuarie 2025, Bulgaria va deveni membră cu drepturi depline a spațiului de liberă circulație, ceea ce va duce la eliminarea controalelor la frontierele cu România și Grecia. Până când această reglementare intră în vigoare, Vuchkov le recomandă părinților care călătoresc în străinătate împreună cu copiii să dețină o declarație de acord, pentru a evita eventuale probleme.
„Colegii de la Direcția pentru Acte de Identitate Bulgare și Ministerul Afacerilor Interne analizează dacă este necesară o astfel de normă”, a mai spus fostul ministru bulgar de Interne.
Unii părinți au încercat să scoată copiii din țară fără acordul celuilalt părinte
Cu peste șase luni în urmă, avocata Dobromira Polimenova a declarat pentru Nova TV că, după admiterea Bulgariei în spațiul Schengen aerian, la 31 martie 2024, au fost raportate șase cazuri în care părinții au scos copiii din țară fără acordul celuilalt părinte.
Potrivit acesteia, nu este vorba doar despre situații de scoatere ilegală din țară, ci și despre reținerea ilegală a copiilor în interiorul spațiului Schengen, privând celălalt părinte de dreptul de a-i vedea. În astfel de cazuri, se inițiază o procedură judecătorească, care, de obicei, se desfășoară pe o perioadă îndelungată.
Regulile Schengen prevăd că nu se efectuează controale la frontieră atunci când copiii părăsesc spațiul de liberă circulație. Totuși, autoritățile bulgare au dreptul să realizeze controale, fie în mod aleatoriu, fie dacă consideră că este necesar.
„Acest lucru este subiectiv și nu garantează că drepturile părinților vor fi respectate și că copiii nu vor fi duși ilegal în străinătate”, a spus avocatul în luna mai.
La momentul respectiv, Anton Zlatanov, șeful Poliției de Frontieră, a declarat că este imposibil să faci parte din spațiul Schengen și să menții un control total de 100%. El a subliniat că poliția încearcă să prevină astfel de situații, care implică în special copiii, prin măsuri compensatorii.
Aceste măsuri includ verificarea documentelor, discuții cu părintele însoțitor și cu copilul. Acțiunile sunt realizate de echipe de polițiști, fie în uniformă, fie îmbrăcați civil, care, în baza unei evaluări de risc, decid inițierea unor controale specifice.
Un părinte poate impune interdicții de călătorie în străinătate pentru copilul său
De asemenea, Zlatanov a explicat că orice părinte poate solicita, printr-o cerere adresată instanței, impunerea unei interdicții de călătorie în străinătate pentru copilul său. În acest caz, dacă celălalt părinte scoate copilul din țară, acest fapt devine o infracțiune.
Începând cu 31 martie a acestui an, a devenit evident că pot apărea tensiuni și situații de confuzie legate de călătoriile minorilor în țările din spațiul de liberă circulație, mai ales în cazurile în care unul dintre părinți se opune călătoriei. Deși se preconizau anumite măsuri suplimentare pentru protejarea copiilor, s-a decis, în cele din urmă, respectarea regulii generale conform căreia nu se efectuează controale la frontieră în timpul călătoriilor între țările membre Schengen.
„Controalele la frontieră ale cetățenilor bulgari care părăsesc țara prin frontierele aeriene și maritime interne vor înceta începând cu 31 martie a acestui an. Direcţia Generală a Poliției de Frontieră nu va solicita acordul scris al părinților atunci când părăsesc Bulgaria la frontierele aeriene și maritime interne, călătorind în țările Schengen”, au transmis atunci, într-un răspuns pentru ziarul Sega, Ministerul de Interne și Poliția de Frontieră, privind procedura pentru scoaterea minorilor din țară.
S-a păstrat însă cerința de a avea un act de identitate.
„Părinții trebuie să știe că principiul consimțământului general pentru eliberarea unui pașaport și pentru părăsirea teritoriului țării, stipulat în legislația națională (în Legea cu privire la actele personale bulgare și în Codul familiei) trebuie respectat. În cazul unui litigiu între părinți pe aceste aspecte, acesta este soluţionat de judecătoria raională de la adresa de domiciliu a copilului”, a mai precizat Ministerul de Interne.
Pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani, obținerea pașaportului este obligatorie, inclusiv pentru călătoriile în spațiul Schengen. Eliberarea acestuia se face exclusiv cu acordul ambilor părinți.