Specialiștii au publicat un document în care sunt incluse toate efectele adverse care pot rezulta din utilizarea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer. Anunțul a fost făcut în contextul campaniei de vaccinare din SUA.
Conform documentului publicat de Pfizer, efectele secundare care au fost raportate în urma administrării vaccinului anti-COVID sunt:
- Durere în locul în care a fost administrat vaccinul
- Oboseală
- Durere de cap
- Dureri musculare
- Frisoane
- Dureri de articulaţii
- Febră
- Umflarea locului în care s-a administrat vaccinul
- Înroşirea locului în care s-a administrat vaccinului
- Greaţă
- Stare generală proastă
- Ganglioni limfatici inflamaţi
De asemenea, există posibilitatea ca vaccinul anti-COVID de la Pfizer şi BioNTech să provoace o reacţie alergică severă. Aceasta poate apărea după câteva minute până la o oră după administrarea unei doze de vaccin, conform documentului.
Trebuie menționat că semnele unei reacţii alergice severe pot fi:
- Respiraţie dificilă
- Umflarea feţei şi a gâtului
- Pulsul mărit
- Erupţii cutanate pe tot corpul
- Ameţeli şi slăbiciune generală a corpului
Documentul publicat de Pfizer poate fi vizualizat la acest link.
UE face presiuni pentru vaccinul anti-COVID
Este alertă la vârful UE după ce mai multe state au aprobat vaccinul anti-COVID. Potrivit jurnaliștilor de la Politico, a început să crească presiunea publică asupra arbitrului UE al pieței farma, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), pentru o validare rapidă a vaccinurilor anti-covid.
După ce Marea Britanie, Canada, SUA și chiar Bahrain au aprobat vaccinul realizat de asocierea germano-americană BioNTech/Pfizer, UE a rămas ultimul mare bloc occidental care nu a validat un vaccin.
Procesul de aprobare din UE are mai multe etape, iar o decizie finală e așteptată până pe 29 decembrie. Angajații angenției cu sediul în Amsterdam lucrează non-stop, și vor lucra și pe durata vacanței de Crăciun, pentru a analiza datele despre siguranța și eficiența vaccinurilor analizate.
Dar ritmul de lucru a fost criticat de mai mulți politicieni europeni, inclusiv de premierii Ungariei și Poloniei. Pe e altă parte, scepticii atenționează că o aprobare prea rapidă a vaccinului, fără parcurgerea tuturor etapelor necesare, ar putea da apă la moară anti-vacciniștilor.
Și SUA sunt pe cale să dea drumul la vaccinarea în masă anti-COVID 19. Producătorul vaccinului, Pfizer, a precizat că primele loturi vor pleca duminică din centrul său din statul Michigan. Totuși, primele loturi de vaccinuri vor ajunge la populație cu două zile întârziere, față de ce anunțase președintele Donald Trump. Primele loturi cu vaccinuri Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, autorizate vineri în SUA, vor ajunge luni dimineaţă în centrele de vaccinare din ţară pentru a începe imediat să fie administrate oamenilor, au anunţat sâmbătă autorităţile americane. „Distribuţia a început”, iar „primele transporturi vor ajunge luni dimineaţă”, a declarat generalul Gus Perna, din partea operaţiunii Warp Speed, creată de guvernul american pentru a asigura distribuirea vaccinului.
Cei doi mari dezvoltatori americani ai primelor vaccinuri anti-COVID-19 sunt Pfizer / BioNTech și Moderna. Ambele companii au dezvoltat vaccinuri pe bază de ARNm, un tip relativ nou de vaccin, scrie NationalInterest. Conform sursei citate, o problemă majoră a lanțului de aprovizionare este dată de temperatura la care trebuie ținute aceste vaccinuri. Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la temperaturi de minus 80 grade Celsius și minus 70 grade Celsius, iar vaccinul Moderna are nevoie de o temperatură de aproximativ minus 20 de grade C.