Mai exact, pensionarii care vor avea nevoie de asistență socială pentru a rezolva probleme legate de pensii sau șomaj, vor comunica prin  mijloace electronice.

În prezent însă, proiectul aflat în dezbatere publică, dar odată intrat în vigoare, comunicarea electronică va fi mijlocul principal de interacțiune.

Prin aplicarea noilor măsuri, toate cererile, declarațiile, documentele doveditoare, dar și deciziile finale care stabilesc aprobarea sau respingerea, după caz, a drepturilor solicitate se vor transmite numai prin intermediul metodelor electronice de comunicare, adică prin e-mail.

Cum vor fi semnate documentele

Persoanele care doresc să depună sau să primească informații vor fi nevoite să descarce formularele necesare, să le completeze și să le semneze de mână, apoi să le trimită către instituția responsabilă prin poșta electronică, în format digital, respectiv .jpeg, .jpg, .png sau .pdf.

În cazul unei persoane care deține o semnătură electronică, acceptată de respectiva instituție, aceasta nu va mai nevoită să tipărească și să semneze de mână a documentelor necesare în relația cu instituția respectivă.

Există și posibilitatea în care solicitantul să-și dorească să aibe și fizic un document electronic. În acest caz, acesta îl va putea cere și primi prin poștă sau îl va putea ridica personal de sediul instituției, însă numai cu o programare făcută în prealabil.

Ce se întâmplă cu cei care nu doresc comunicarea electronică

Totodată, în proiectul pus în dezbatere se mai arată că în cazul în care solicitanții drepturilor nu doresc comunicarea electronică, instituțiile vor interacționa cu aceștia la sediul lor, numai în baza unei programări prealabile, „într-o zi și la o oră stabilite de comun acord”.

Mai pe scurt, noul proiect al ministerului Muncii își dorește ca toate persoanele care vor să ceară drepturi de asistență socială, șomaj sau pensii, să aibe o comunicare electronică cu autoritățile, adică prin intermediul email-ului.

„Proiect de Ordin privind comunicarea electronică folosită ca principal mijloc de comunicare cu solicitantul drepturilor pentru cererile, declarațiile și documentele doveditoare pentru acordarea drepturilor de asistență socială (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile teritoriale), a indemnizațiilor pentru șomaj și pentru acordarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și agențiile teritoriale), precum și a drepturilor de asigurări sociale (Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale) acordate din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat ori din bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj, inclusiv pentru comunicarea înscrisului/deciziei/documentului final care atestă aprobarea dreptului solicitat”, se arată în proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii.

VEZI PROIECTUL AICI