Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi-a stabilit ca obiective globale pentru 2016 aprobarea Strategiei naţionale de descentralizare şi a celei de dezvoltare teritorială a României, elaborarea unei Strategii naţionale a locuirii, dezvoltarea sistemelor de e-guvernare în domeniul urbanismului şi autorizării construcţiilor, dar şi derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.
Potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului, MDRAP îşi mai propune în acest an perfecţionarea, simplificarea şi creşterea calităţii în administraţia publică, dezvoltarea instrumentelor de administrare a teritoriului ca suport pentru fundamentarea deciziilor, precum şi creşterea capacităţii administrative a Inspectoratului de Stat în Construcţii.
PSD nu a abandonat proiectul de regionalizare; un referendum este posibil şi anul acesta, susţine Dragnea
PSD nu a abandonat proiectul de regionalizare a României, iar un referendum privind modificarea Constituţiei ar putea avea loc chiar anul acesta, a declarat, sâmbătă, la Piatra Neamţ, preşedintele partidului, Liviu Dragnea.
Liderul PSD a explicat că referendumul susţinut iniţial de partid nu ar fi fost validat deoarece Curtea Constituţională a hotărât ca modificarea cvorumului la 30% să intre în vigoare la un an după promulgarea legii.
'Proiectul de regionalizare era finalizat. Rămăsesem la ultima decizie ce urma să fie adoptată în urma unei largi consultări şi anume cum să arate regiunile. Toată arhitectura instituţională a regionalizării, sistemul de descentralizare, de finanţare erau realizate. În Constituţie nu avem noţiunea de regiuni. Planul era să facem în septembrie-octombrie un referendum pentru modificarea Constituţiei, printre altele să apară şi termenul de regiune. Era şi noua lege a referendumului care scăzuse cvorumul de la 50% mai jos. Ea a fost atacată la Curtea Constituţională, iar Curtea a zis, spre surprinderea tuturor, că este constituţională, dar intră în vigoare după un an. De ce, nu am înţeles. Dar în aceste condiţii, cu cvorumul de 50%, era puţin probabil că am fi putut avea şanse să modificăm Constituţia. Proiectul nu este abandonat de noi, proiectul există. Dacă vom găsi înţelegere la ceilalţi actori politici, partidele parlamentare, la preşedintele Iohannis, eu rămân la părerea mea că 2016 este un an care poate fi folosit pentru modificarea Constituţiei', a afirmat Dragnea.
Liderul PSD a precizat că, dacă va fi modificată Constituţia prin apariţia noţiunii de regiuni, proiectul social-democraţilor poate fi pus în practică imediat.
'Proiectul PSD este un proiect realizat cu oameni de foarte mare valoare, cu academicieni, cu sociologi. Am avut atunci dezbateri în toată ţara, am discutat cu sute de mii de oameni în opt luni de zile şi, după ce a fost promovat şi cunoscut, susţinerea era din ce în ce mai mare. Oamenii au înţeles un lucru esenţial – principalul obiectiv al acestui proiect de regionalizare este spargerea ghemului de putere de la Bucureşti şi transmiterea deciziei şi a resurselor financiare cât mai aproape de cetăţeni, la structurile regionale şi locale. Am vorbit cu foarte mulţi oameni, de exemplu, din Transilvania, din Moldova, din Muntenia, din Oltenia care au spus că au şi ei resurse, expertiză, foarte multe energii, dar sunt inhibate pentru că este mult prea multă decizie la Bucureşti', a susţinut liderul PSD.
El a subliniat că proiectul nu a fost abandonat: 'Proiectul nu a fost abandonat. Eu văd posibil referendumul şi anul acesta. Am auzit luări de poziţie că în anul 2016 nu se poate vorbi de Constituţie, dar de ce nu se poate vorbi? Este atât de importantă modificarea Constituţiei, descentralizarea şi reorganizarea administrativ-teritorială a ţării încât orice an pe care îl pierdem este un an în care noi frânăm dezvoltarea. România se poate dezvolta mult mai bine şi mai echilibrat şi se pot reduce mult decalajele de dezvoltare', a completat preşedintele PSD.