După ani buni în care preţurile locuinţelor au crescut aproape continuu, piaţa a intrat în impas. Ca urmare a scăderilor din ultima perioadă, din ce în ce mai multe apartamente din blocurile vechi sunt scoase la vânzare la preţuri situate sub 100.000 euro. Vestea bună pentru cumpărători este aceea că trendul continuă şi atinge nu doar apartamentele vechi, ci şi pe cele noi.

 

Întrebarea e până unde vor merge scăderile?

 

Potrivit lui Cristian Antonescu, reprezentant al ImoInvest Consulting&Development, „preţurile vor continua să scadă pănă cănd vor atinge nivelul pe care îl aveau la începutul anului 2006. Dacă ne aducem aminte, cam de atunci a început creşterea mai accentuată, în medie 3,8% pe săptămănă“. El spune că trendul de creştere a preţurilor, întrerupt brusc în toamna anului trecut, nu putea să ţină la infinit, mai ales în condiţiile în care accesul la credite a fost restricţionat. Antonescu spune că singurul domeniu neafectat va fi cel al chiriilor. „Preţul la materialele de construcţii este în scădere, la fel şi la fier, la finisaje. Toatea astea fac ca, într-un final, preţul unei locuinţe noi, construită în regie proprie în decurs de doi ani, să fie mai avantajos decăt al unui apartament vechi. Sigur, fără să dacă luăm în calcul preţul terenului, despre care presupunem că a fost achiziţionat deja. Dacă nu, oricum şi la terenuri preţurile sunt în scădere. Am auzit de oameni care vând acum terenuri în pierdere, doar ca să facă rost de bani“. „În fond, proprietarul de apartament vechi se întreabă care este diferenţa între ce are el şi un apartament nou. Dacă un apartament nou costă 1.800 euro/mp, de ce nu ar putea şi el să vândă la 1.500? Şi până acum i-a mers. Dacă era izolat termic, avea termopan şi eventual într-o zonă dezirabilă, cu metrou şi relativ aproape de centru, putea să ţină la preţ. Dezavantajul apartamentelor noi este că sunt mari.

 

Un apartament de două camere la 85 de metri pătraţi urcă preţul în sus. În fond, apartamentul este tot unul de două camere“. Aşadar, un nou argument pentru care atăt proprietarii de apartamente vechi, cât şi investitorii care au cumpărat apartamente noi în intenţia de a face profituri mari, se vor îndrepta spre piaţa chiriilor.

 

De aceea, sfatul lui Antonescu pentru cei care au 100.000 euro şi ezită între apartamente vechi şi noi, este acela de a achiziţiona un apartament vechi de trei camere, mai ales dacă în această sumă intră şi amenajarea lui. În concluzie, el consideră scăderea preţurilor drept „binevenită, deoarece mai reglează piaţa şi ne mai aduce cu picioarele pe pămănt. Din nefericire, acest moment a venit odată cu criza globală“.

 

citeste aici integral documentarul Capital.ro