Cel mai nou film al lui Michael Moore, „Capitalismul, o poveste de dragoste”, va avea premiera românească pe 15 ianuarie, informează distribuitorii, Transilvania Film.
La 20 de ani de la lansarea lui „Roger & Me„, Michael Moore revine la subiectul pe care l-a studiat şi dezbătut intens de-a lungul carierei sale: impactul dezastruos al dominaţiei corporaţiilor asupra vieţii de zi cu zi a americanilor (şi, implicit, asupra restului lumii). Dar, de această dată, vinovatul este mult mai mare decât General Motors şi scena crimei e mult mai largă decât Flint, Michigan.
„Capitalismul: o poveste de dragoste” explorează o întrebare tabu: „Care este preţul plătit de America pentru iubirea pe care o poartă capitalismului?”. Cu ani în urmă, această iubire părea inocentă. Totuşi, în prezent, visul american arată mai mult a coşmar, dat fiind faptul că oamenii îşi pierd slujbele, casele şi economiile. Moore arată, în documentar, vieţile oamenilor obişnuiţi, care au fost date peste cap. Se duce să caute explicaţii la Washington D.C. şi oriunde în altă parte este nevoie. Ceea ce găseşte este o serie de simptome ale unei poveşti de dragoste eşuate: minciuni, abuz, trădare şi 14.000 de slujbe pierdute pe zi.
Un regizor implicat
Michael Moore s-a născut în 1954 în Flint, Michigan. După ce a mers un timp la un seminar catolic, Moore a câştigat, la 18 ani, un loc în consiliul local şcolar, devenind unul dintre primii adolescenţi aleşi într-o funcţie publică din Statele Unite. La 22 de ani, el a înfiinţat şi editat un ziar alternativ, „The Flint Voice”. Publicaţia lui Moore a ajuns în ştirile naţionale atunci când un tribunal s-a opus unui ordin al primarului din Flint către poliţie de a confisca toate plăcile de imprimerie ale ziarului „Voice”. Motivul era un articol al publicaţiei care expunea faptul că primarul folosea muncitori plătiţi de federaţie pentru propria campanie politică.
În 1986, Michael Moore a hotărât să se documenteze cu privire la devastarea oraşului său de către General Motors. A strâns un grup de prieteni care au învăţat cum să facă un film, a vândut ce a putut ca să finanţeze producţia şi, în 1989, a prezentat lumii întregi „Roger & Me”. Printre cele mai cunoscute documentare ale lui Moore se numără „Cântec pentru un masacru / Bowling for Columbine” (2002) şi „Fahrenheit 9/11” (2004), premiat cu Palme d’Or şi trofeul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes, în 2004.
SURSA: Mediafax