Documentele necesare pentru călătoria în Turcia cu mașina. Ce taxe de drum se percep

Călătorii care optează pentru o vacanță cu mașina în Turcia trebuie să ia în considerare o cheltuială suplimentară. În această țară, nu există un sistem de vignetă ca în alte regiuni din Uniunea Europeană, ci un sistem de taxare distinct. Acest sistem pentru utilizarea anumitor drumuri se bazează pe o metodă electronică de taxare, utilizând cardurile HGS (Sistemul de Trecere Rapidă) și OGS (Sistemul de Trecere Automată).

Cardul este practic un autocolant ce trebuie aplicat cât mai aproape de marginea superioară a parbrizului. Poate fi achiziționat de la punctele de frontieră, ghișeele poștale sau sucursalele bancare și permite plata automată a taxelor de trecere la poduri.

De asemenea, este valabil pentru călătoriile pe autostrăzi și prin tuneluri, fără a necesita oprirea la punctele de taxare. Potrivit evz.ro, costă aproximativ 35 de lire, din care 5 lire reprezintă valoarea efectivă a cardului. Este necesar să fie încărcat cu o sumă minimă de 30 de lire.

Istanbul
Istanbul / SURSA FOTO: Dreamstime

Taxele sunt obligatorii și cine nu plătește poate fi surprins pe camerele din trafic

Șoferii care circulă pe drumurile din Turcia și omit să plătească această taxă se expun riscului de a primi o amendă. Dacă sunt surprinși de camerele de supraveghere, sunt obligați să achite vignetă în termen de 12 zile, altfel vor fi sancționați.

În plus față de autocolantul respectiv, turiștii care călătoresc cu mașina primesc și un talon ce poate fi folosit pentru reîncărcarea acestuia. Este recomandabil să achiziționați acest talon imediat ce ajungeți în Turcia sau în termen de șapte zile de la trecerea prin punctele de taxare.

În ceea ce privește actele necesare pentru șoferii care circulă în Turcia, în primul rând, ai nevoie de documentele autoturismului care trebuie să fie la îndemână. Dacă mergi cu un vehicul care nu-ți aparține, trebuie să ai și o asigurare internațională de tip carte verde.

De asemenea, este esențial să ai la tine o declarație semnată de proprietarul mașinii, care să ateste că îți acordă permisiunea de a o folosi în Turcia.

Această declarație trebuie să fie tradusă obligatoriu de un traducător autorizat de Ministerul Justiției și, în plus, să fie înregistrată la Consulatul Turciei din România. Șoferii ar trebui să fie conștienți că utilizarea oricărui dispozitiv de detectare a radarului sau a aparatelor antiradar este strict interzisă în Turcia.