Recalcularea pensiilor. Pensionarii trebuie să prezinte documente suplimentare pentru recalcularea pensiilor lor. Noile criterii introduse de lege trebuie să fie luate în considerare de toți românii.
Recalcularea pensiilor. Pensionarii trebuie să prezinte documente suplimentare la CNPP
Recalcularea pensiilor. Noua lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare din septembrie 2024, a generat ample dezbateri în spațiul public. Această lege introduce numeroase elemente noi, inclusiv criterii noi în calculul punctelor contributive, necontributive și a celor de stabilitate în noua lege. În ceea ce privește încadrările în grupele de muncă, sunt instituite criterii noi. Toate aceste modificări sunt concepute să conducă la stabilirea unor pensii mai mari și să elimine inechitățile existente.
Conform noilor reglementări, pensionarii trebuie să furnizeze anumite documente pentru recalcularea pensiilor lor. Unii pensionari trebuie să prezinte o serie de documente suplimentare pentru recalcularea pensiilor lor. Noile criterii introduse de lege trebuie să fie luate în considerare.
Pensionarii trebuie să depună cereri scrise, însoțite de cuponul de pensie, carnetul de muncă și buletinul. În cazul recalculărilor, adesea sunt necesare adeverințe pentru a lua în considerare veniturile suplimentare, care anterior nu erau considerate venituri permanente și nu erau luate în calcul de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pentru stabilirea punctului de pensie și a încadrărilor în grupele de muncă.
„Din punct de vedere al unui jurist, vreau să-mi spuneți dacă această nouă recalculare ce va intra în vigoare cu 1 septembrie va aduce un echilibru în sistemul de pensii?”, a fost întrebată avocata în cadrul emisiunii TV „Lecția de drept” de pe Realitatea Plus.
„Asta urmează să vedem. Cert este că documentele ce sunt solicitate pensionarilor sunt documente împărțite în adeverințe pentru perioada lucrată și pentru veniturile realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, dată la care a intrat în vigoare legea 19 pe 2000 și ulterioare acestei date.”, a răspuns ea.
Cine se va bucura cu adevărat de pensii mari de la 1 septembrie 2024?
Din data de 1 septembrie, aproximativ 3 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare a pensiilor, cu condiția să îndeplinească anumite cerințe. Există două criterii esențiale în acest sens.
În primul rând, suma suplimentară la pensie este determinată de numărul de ani de contribuție. Această bonificație se adaugă la punctele de contributivitate acumulate. Totalul este multiplicat cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.
Să luăm ca exemplu un pensionar care a lucrat timp de 38 de ani. El are un punctaj mediu de 1,289 și un punct de pensie de 2.032 de lei, ceea ce îi asigură un venit de 2.600 de lei. Având în vedere că a muncit 38 de ani și jumătate, punctajul său de stabilitate este calculat astfel:
5 ani X 0,5 + 5 ani X 0,75 + 1 an X 3,5 = 9,75.
Pe lângă acest lucru, are și un total de 36,3 puncte de contribuție. Deci, suma finală este de 36,3 + 9,75 = 49 de puncte. Acestea sunt înmulțite cu 81, rezultând astfel o pensie de 3.963 de lei. Va fi supus unui impozit de 190 de lei, adică 10% din suma care depășește 2.000 de lei. Astfel, pensionarul va avea un venit net de 3.780 de lei, beneficiind astfel de o majorare a pensiei cu 1.200 de lei.