Scurgerea fără precedent către The Guardian a peste 124.000 de documente, cunoscute sub denumirea de fişiere Uber, scoate la iveală practicile discutabile din punct de vedere etic care au alimentat transformarea companiei într-unul dintre cele mai faimoase afaceri provenită din Silicon Valley.

Fișierele Uber dezvăluie modul în care compania și-a folosit de cel puțin 12 ori întrerupătorul de urgență în Franța, Olanda, Belgia, India, Ungaria și România.

Uber a încălcat legea

Uber a dezvoltat sistemele sale kill switch în mijlocul unei avalanșe de raiduri ale poliției și ale oficialilor, care strângeau dovezi  pentru a închide serviciul de taxi fără licență al Uber, pentru a confisca vehiculele sau pentru a urmări în justiție șoferii.

Datele colectate arată că directorii Uber se prefăceau că „par confuzi” în timp ce ofițerii se învârteau în jurul birourilor cerând să vadă fișierele. Aceștia au discutat despre închiderea accesului birourilor la principalele sisteme IT ale companiei, în timp ce priveau în același timp poliția căutând probe în computere.

Experții juridici au declarat că acțiunile documentate în date au ridicat întrebări cu privire la posibile încălcări ale legilor împotriva obstrucționării justiției în Franța, Olanda, India și Ungaria.

Deși se știa că Uber a utilizat un sistem de întrerupător de urgență în unele țări, inclusiv în Canada și Hong Kong, fișierele care au făcut obiectul unei scurgeri de informații dezvăluie că utilizarea acestuia a fost mai extinsă decât se știa până acum – și arată cum a fost executat cu implicarea unor directori de rang înalt.

În e-mailuri se arată că atât Travis Kalanick, fostul director executiv al Uber, cât și Zac de Kievit, fostul director juridic al companiei în Europa, au dat instrucțiuni personalului IT să „omoare” accesul la sistemele informatice. Instrucțiuni similare au fost date de Pierre-Dimitri Gore-Coty, care face încă parte din echipa executivă Uber, formată din 11 persoane.

Uber a declarat că software-ul său „nu ar fi trebuit să fie folosit niciodată pentru a zădărnici o acțiune legitimă de reglementare”. Un purtător de cuvânt al lui Kalanick, care a demisionat din funcția de director executiv în 2017, a declarat că kill switch-ul nu a fost folosit pentru a obstrucționa justiția în nicio țară. Ea a precizat că Kalanick nu a fost niciodată acuzat în nicio jurisdicție de obstrucționarea justiției sau de vreo infracțiune conexă.

Poliția nu va putea obține prea multe

Cea mai veche mențiune a utilizării unui kill switch în dosarele Uber se referă la două raiduri în Franța la sfârșitul anului 2014.

La 17 noiembrie, în urma unor luni de furie din partea serviciilor tradiționale de taxi, care considerau că modelul de ride-sharing fără licență al Uber reprezintă o concurență neloială, oficiali ai autorității de reglementare în domeniul concurenței,, s-au năpustit asupra sediului francez al Uber, situat într-un parc de afaceri din arondismentul 19 din Paris.

Aflată deja în alertă după un raid la Lyon cu trei zile mai devreme, compania a acționat rapid.

Această abordare față de ceea ce personalul numea „vizitatori neașteptați” avea să evolueze în anul următor, după un raid al poliției din Bruxelles, care a investigat utilizarea de către Uber a șoferilor obișnuiți fără licență de taximetrie, un serviciu cunoscut la acea vreme sub numele de UberPop.

Autoritățile belgiene doreau să obțină date ale companiei despre șoferi, care erau păstrate pe servere din SUA, arată documentele. Opt ofițeri înarmați, purtând veste antiglonț, au descins neanunțat în biroul din Bruxelles la 12 martie 2015, însoțiți de o jumătate de duzină de experți IT.

Poliția a luat măsuri

Spre deosebire de Franța, poliția a luat măsuri pentru a se asigura că personalul local nu poate comunica cu sediul Uber din San Francisco în timpul raidului. Mai târziu în acea zi, De Kievit a trimis un e-mail directorilor, inclusiv lui Kalanick: „Echipa noastră a fost reținută și nu a avut ocazia să ridice comutatorul de oprire”.

Cu toate acestea, se pare că șefii Uber au aprobat o metodă alternativă de a încerca să restricționeze ceea ce ar putea găsi poliția. Kalanick, Gore-Coty și avocații Uber au fost copiați în e-mailuri în care inginerii IT de rang înalt discutau despre tăierea accesului la laptopurile care fuseseră deja confiscate.

Într-un mesaj, un tehnician superior i-a spus lobbyistului șef al Uber în Europa, Mark MacGann, că a făcut acest lucru prin intermediul unui sistem administrativ numit Casper.

„A fost inițiată blocarea calculatoarelor care au fost confiscate”, a scris acesta.