APIA: Termen pentru fermierii care solicită sprijinul CIS-YF
Fermierii tineri care au solicitat subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campania din 2024, în cadrul intervenției PD-03: Sprijinul complementar pentru venitul tinerilor fermieri – CIS-YF, trebuie să depună până la 30 septembrie documente suplimentare pentru a putea beneficia de sprijinul de 60,2988 euro/ha.
Nerespectarea termenului limitează eligibilitatea acestora și îi poate împiedica să încaseze subvențiile.
Aceste documente sunt necesare pentru a dovedi competențele în domeniul agricol sau agronomic, conform regulilor APIA, care impun standarde clare pentru tinerii fermieri. APIA solicită aceste acte suplimentare pentru a asigura că beneficiarii subvențiilor îndeplinesc criteriile necesare de formare și experiență în agricultură.
Documentele necesare pentru eligibilitate
Fermierii trebuie să prezinte la APIA unul dintre următoarele documente care atestă competențele lor în domeniul agricol:
- Diplomă sau certificat pentru absolvirea unui curs de inițiere în domeniul agronomic, eliberat de un formator autorizat, conform legislației (Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților).
- Diplomă, certificat sau adeverință care să demonstreze absolvirea unei forme de învățământ agronomic, cum ar fi școala profesională, liceul agronomic, facultatea de profil sau cursuri postuniversitare și doctorale.
- Certificat de competențe profesionale, eliberat de un formator autorizat, care să demonstreze competențele profesionale necesare în domeniul agronomic.
- Document emis de un angajator, care atestă experiența practică de cel puțin 12 luni în activitatea agricolă, acumulată în ultimii 10 ani, într-o exploatație agricolă. Acesta poate fi emis de un angajator de pe teritoriul României sau al altor state, transmite Agrointel.ro.
Există însă o categorie de fermieri care nu sunt obligați să prezinte aceste documente suplimentare. Conform Ordonanței de Urgență nr. 44/2008, fermierii care desfășoară activități agricole prin persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale sau familiale nu trebuie să prezinte dovezi ale competențelor agronomice, în cazul în care s-a demonstrat că aceștia au fost eligibili pentru plata subvenției în campaniile APIA anterioare. Totuși, acești fermieri trebuie să fie identificați cu același CNP pentru a beneficia de această excepție.
Cererile trebuie semnate până la 30 septembrie
Pe lângă depunerea documentelor specifice, fermierii care au depus cereri pentru subvențiile din campania 2024 trebuie să semneze cererile de plată până la 30 septembrie 2024.
Cererile de plată trebuie să includă atât angajamentele generale, cât și cele specifice intervențiilor pentru care solicită sprijinul financiar. În lipsa semnăturii, cererile devin nevalabile, iar fermierii nu vor putea accesa subvențiile.
Nerespectarea termenului de 30 septembrie poate duce la pierderea subvențiilor pentru fermieri, deoarece schema devine neeligibilă în lipsa documentelor necesare. Fermierii care nu depun la timp aceste acte riscă să fie excluși din programul de sprijin CIS-YF și să nu beneficieze de sprijinul financiar crucial pentru activitatea agricolă.