Cetatenilor care se deplaseaza in alte state decat cele din spatiul Schengen nu li se vor mai solicita, la trecerea frontierei, documente justificative privind scopul si conditiile calatoriei. Decizia a fost stabilita marti, dupa ce ministrul Vasile Blaga a avut o convorbire cu omologul sau ungar, Monika Lamperth, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.
Acestia au convenit la renuntarea restrictiilor impuse acum patru zile de Ordinul nr. 820/2005, pe motiv ca acestea limitau calatoriile etnicilor maghiari catre rudele din Ungaria, dar si pe cele ale turistilor si oamenilor de afaceri romani.
Eliminarea conditiei documentului justificativ nu era posibila pana in prezent, deoarece un cetatean care declara la punctul de trecere a frontierei ca urmeaza sa calatoreasca in Ungaria avea posibilitatea sa ajunga in oricare din statele Uniunii Europene.
Cele 13 tari semnatare ale Acordului Schengen sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Cele 10 noi state membre ale Uniunii Europene – Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta si Cipru – sunt programate sa adere la Acordul Schengen in 2007.
“ Noile reguli vor simplifica mult formalitatile de trecere a frontierei pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in statele care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val ” a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
Potrivit ministrului Vasile Blaga, numarul cetatenilor carora nu li s-a permis trecerea frontierei in ultimele zile nu este mai mare decat in perioada anterioara intrarii in vigoare a Ordinului nr. 820/2005. Astfel, in ultimele patru zile (perioada 1 octombrie – 4 octombrie), din totalul cetatenilor romani care s-au prezentat la iesirea din Romania – 42.336 de persoane – unui numar de 5.433 de cetateni nu li s-a permis continuarea calatoriei, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale, in conditiile in care au existat zile in care numarul cetatenilor romani intorsi de la granitǎ a fost mult mai mare, ajungand, in unele situatii, panǎ la 7.000-8.000 de persoane.
Potrivit comunicatului de presa al ministerului, principalul motiv pentru care cetatenii in cauza au fost impiedicati sa isi continue calatoria nu a fost lipsa documentelor, ci lipsa mijloacelor de intretinere – 3.011 persoane nu posedau bani suficienti – in conditiile in care suma necesarǎ este mult mai micǎ de la inceputul acestei luni (30 de euro pentru statele Uniunii Europene, si 20 de euro pentru celelalte state, fatǎ de 100 de euro, respectiv 50 de euro pana la data de 1 octombrie).
Sursa: Capital, 05 octombrie 2005