Așadar, Consiliul Concurenței a demarat o anchetă la companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor. Unele dintre ele au solicitat, pe nedrept, sume imense pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Consiliul Concurenței a demarat o anchetă

Mai precis, unele firme au cerut sume de 2.000-3.000 de lei pentru adeverințele necesare pensionarilor. Bogdan Chirițoiu, directorul instituției, a oferit mai multe informații.

El spune că sunt situații în care pensionarii trebuie să plătească sume foarte mari pentru obține documente de care au nevoie pentru recalcularea pensiilor.

Chirițoiu spune că a fost analizată situația și a descoperit anumite suspiciuni de încălcare a legii.

„Sunt situații în care pensionarii trebuie să plătească sume foarte mari pentru obține documente de care au nevoie pentru recalcularea pensiilor și analizând situația, am descoperit într-adevăr anumite suspiciuni de încălcare a legii. Au avut de plătit 2000-3.000 lei, da, pentru a obține copii după cărțile de muncă din trecut și nu știe dacă din recalculare a pensiilor vor reuși să obțină o sumă suficient de mare care să acopere cât au de plătit pentru aceste documente”, a declarat Bogdan Chirițoiu la Antena 3.

Consiliul Concurenței (1)
SURSA FOTO: Facebook, Consiliul Concurenței

Autoritățile suspectează că mai multe companii au acces la informaţii sensibile

De asemenea, autoritățile suspectează că mai multe companii, prin mijloace procedurale, au acces la informaţii sensibile. Este vorba despre tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit. Acest lucru s-ar întâmpla cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER).

Bogdan Chirițoiu spune că investigația este declanșată asupra mai multor companii de activare și asupra asociației lor. Totodată, investigațiile vor dura peste un an de zile, spune președintele instituției.

„Dacă firmele, în loc să concureze au schimbat informații între el în acest proces de stabilire a tarifelor maxime. Investigația e declanșată asupra mai multor companii de activare și asupra asociației lor și o să dureze peste un an de zile. Noi avem o problemă în acest an, faptul că dată fiind la legea pensiilor, e în derulare procesul de recalculare a pensiilor și atunci încercăm să vedem ce soluții avem pentru a reduce tarifele care sunt percepute în momentul de față de către firmele de arhivare. Deci noi la asta ne uităm, cum au stabilit firmele aceste tarife maximale pe care le-au propus Casei de Pensii și noi o să facem și recomandări Casei de Pensii să-și îmbunătățească procedurile”, a conchis directorul Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței este singura autoritate responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență. Are ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere.

Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente:

  • una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor;
  • una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal.

Membrii Consiliului Concurentei sunt numiţi în funcţie de către Preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată.

Membrii Plenului îndeplinesc atribuţii conform regulamentelor aprobate de către Plen sau conform delegării Preşedintelui.