Ce documente trebuie să prezinți polițistului care te oprește?

Codul Rutier prevede o serie de amenzi destul de piperate și puncte de penalizare pentru cei care nu au asupra lor anumite documente necesare în momentul controlului rutier. Conform legislației, prezentarea de copii sau documente în format digital nu este suficientă, iar acest lucru poate atrage sancțiuni financiare semnificative.

Conform prevederilor, atunci când sunt opriți în trafic, conducătorii auto sunt obligați să prezinte aceste documente în original:

  • Documentul de identitate;
  • Permisul de conducere;
  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului.

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește art. 35 (2), din legea 195/2002.

O excepție notabilă o reprezintă asigurarea auto obligatorie, RCA, care poate fi prezentată și în format digital sau ca o copie xerox.

De asemenea, în cazul în care te afli în situația de a avea permisul reținut, dar fără ridicarea dreptului de a conduce, vei prezenta polițistului și dovada înlocuitoare a actului.

În plus, în cazul în care te afli la volanul unei mașini deținute de o societate de leasing, ai obligația de a înmâna polițistului un certificat de înmatriculare în care apar datele de identificare ale deținătorului mandatat.

Amenzile pot ajunge și la 1.300 de lei

În cazul în care șoferii opriți nu au asupra lor permisul de conducere și celelalte documente necesare, pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, prevede legea circulației.

Potrivit legislației în vigoare cu privire la circulația pe drumurile publice, polițiștii rutieri au dreptul de a te opri atunci când te deplasezi cu mașina pe drumurile publice în următoarele situații:

  • când sunt constatate încălcări ale normelor rutiere;
  • când există indicii în legătură cu săvârșirea unei contravenții sau a unei fapte penale;
  • cand se dorește verificarea șoferilor în legătură cu deținerea documentelor prevăzute de lege.

Oprirea poate avea loc inclusiv ca urmare a producerii de calamități naturale, de dezastre sau în alte situații de natură să pună în pericol siguranța participanților la trafic.