Documentul care devine obligatoriu pentru părinții care au copii. Când se obține neapărat de la judecător

Parinti

SURSA FOTO: Dreamstime

În cazul în care un părinte refuză nejustificat acordul pentru ieșirea minorului din țară, acesta poate fi suplinit prin ordonanță președințială. Conform Legii nr. 248/2005, minorul care călătorește cu un singur părinte are nevoie de o declarație notarială de la celălalt părinte. Ce document devine obligatoriu de obţinut ca o soluţie rapidă pentru astfel de situaţii?

Suplinirea acordului părintelui. Documente necesare pentru ieșirea din țară a minorului

Documente pentru copiii care ies din ţară. În principiu, autoritatea părintească este exercitată în comun de ambii părinți, în interesul superior al copilului.  Totuși, pot apărea situații în care unul dintre părinți se opune abuziv deplasării minorului în străinătate. În astfel de cazuri, legea oferă soluții menite să protejeze drepturile și interesele copilului.

Pentru ca un minor să poată călători în străinătate, în conformitate cu Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorul care călătorește împreună cu un singur părinte trebuie să aibă o declarație autentificată la notar, din partea celuilalt părinte, prin care acesta își exprimă acordul pentru efectuarea călătoriei.

Această declarație este valabilă pentru o perioadă de maximum 3 ani de la data autentificării. În lipsa acestui acord, părintele însoțitor trebuie să prezinte o hotărâre judecătorească definitivă care atestă încredințarea minorului sau îi permite să călătorească împreună cu acesta.

Documente pentru copiii care ies din ţară. Există circumstanțe în care suplinirea acordului părintelui pentru ieșirea din țară a minorului devine necesară. Printre acestea se numără cazurile în care unul dintre părinți refuză nejustificat să își dea acordul pentru călătoria copilului în străinătate, chiar dacă aceasta ar servi interesului superior al minorului.

De exemplu, participarea la un concurs internațional poate reprezenta o oportunitate educațională și de dezvoltare personală unică pentru copil, iar refuzul nejustificat al unui părinte de a aproba o astfel de călătorie ar putea fi considerat contrar intereselor minorului.

Procedura de suplinire a acordului părintelui prin ordonanță președințială

În cazul în care unul dintre părinți refuză abuziv călătoria minorului în străinătate, celălalt părinte poate solicita instanței de judecată suplinirea acordului prin intermediul procedurii ordonanței președințiale. Această procedură, reglementată de Codul de procedură civilă, oferă o cale rapidă de soluționare a situațiilor urgente.

Pentru a obține suplinirea acordului prin ordonanță președințială, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții, conform art. 997 alin. (1) din Codul de procedură civilă: „Instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.”

Documente pentru copiii care ies din ţară. Procedura ordonanței președințiale se caracterizează prin două elemente esențiale: urgența și caracterul provizoriu. Instanța poate dispune măsura solicitată chiar și fără citarea părților, în cazuri de urgență deosebită. Probele admisibile în cadrul acestei proceduri sunt cele care nu necesită mult timp pentru administrare, cum ar fi înscrisurile, proba testimonială sau interogatoriul pârâtului.

De exemplu, în cazul părinților care exercită autoritatea părintească în comun, atunci când unul dintre aceștia refuză nejustificat să permită minorului ieșirea din țară pentru un tratament medical, instanța poate suplini acordul acestuia.

Suplinirea acordului prin ordonanță președințială are un caracter temporar și este limitată în timp. Instanța va stabili perioada de valabilitate, ținând cont de circumstanțele concrete și de interesul superior al copilului.

Deși exercitarea în comun a autorității părintești constituie regula, legea oferă soluții pentru cazurile în care unul dintre părinți se opune, fără motive întemeiate, deplasării minorului în străinătate. Astfel, procedura ordonanței președințiale devine o soluție pentru protejarea drepturilor și intereselor superioare ale copilului în asemenea situații.