Călin Georgescu a scris că cererile formulate de români vizau organizarea unui nou tur de scrutin, în care să participe doar cei doi candidați care au trecut de primul tur, considerând că acest demers ar fi conform cu principiile constituționale și ar respecta normalitatea electorală.

Călin Georgescu a criticat răspunsul CCR

Într-o postare pe Facebook, Călin Georgescu a criticat răspunsul CCR, pe care l-a interpretat ca o ignorare a voinței populare. Acesta a subliniat faptul că instituția nu ar lua în considerare democrația, demnitatea cetățenilor și parteneriatele strategice ale României.

Contextul politic și juridic al acestei solicitări este tensionat, cu referiri la declarațiile vicepreședintelui american JD Vance, despre care Georgescu afirmă că ar fi sancționat „abuzurile asupra democrației din România și Europa”.

Acesta sugerează că poziția oficialului american contrastează cu reacția Curții Constituționale, ceea ce alimentează dezbaterea privind transparența și corectitudinea procesului electoral din România.

„Astăzi, vicepreședintele american JD Vance a pus la punct abuzurile asupra democrației din România și Europa!

Întâmplător, tot astăzi, Curtea Constituțională a României ne-a transmis pe scurt că „nu dă doi bani” pe democrație, pe demnitate și parteneriate strategice.

Ce mai contează pentru statul paralel ce spune vicepreședintele american JD Vance când, iată, mai jos aveți răspunsul CCR în urma miilor de cereri de revizuire depuse de noi, poporul român”, a scris Călin Georgescu pe Facebook.

Postarea acestuia poate fi vizualizată mai jos, împreună cu documentul primit de Georgescu și avocata sa, Marina Ioana Alexandru.

Vicepreședintele SUA a adus acuzații dure la adresa serviciilor secrete din România

Amintim că postarea lui Călin Georgescu a venit după ce vicepreședintele SUA, JD Vance, a adus acuzații dure la adresa serviciilor secrete din România, referindu-se la informațiile pe baza cărora au fost anulate alegerile prezidențiale din decembrie.

De asemenea, JD Vance a subliniat că o democrație nu este foarte solidă dacă poate fi perturbat de câteva mii de dolari investiți în campanii de publicitate digitală de o forță străină.

Acesta a calificat drept „suspiciuni șubrede” informațiile serviciilor secrete din România, informații pe baza cărora au fost anulate alegerile. Criticile sale s-au referit, în special, la suspiciunile privind influențele externe, în mod particular dezinformarea rusă, care au fost invoce pentru anularea alegerilor din România.

„Situația a devenit atât de rea în Europa, încât în decembrie România a decis anularea alegerilor prezidențiale, pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii mari venite din partea vecinilor. (…)

Dacă un sistemul de democratic poate fi distrus cu câteva mii de dolari băgați în digital advertising din partea unei forțe străine, înseamnă că nu a fost foarte puternică de la început”, a spus JD Vance.

Vezi aici mai multe detalii.