Marea Britanie, acord „în stil australian”

Marea Britanie plănuiește să implementeze un acord „în stil australian”, care ar permite zeci de mii de tineri cetățeni ai Uniunii Europene să locuiască și să lucreze în Regatul Unit pentru o perioadă de până la trei ani.

Conform unui plan propus de negociatorii britanici, tinerii muncitori și studenții din Uniunea Europeană ar putea avea ocazia să locuiască și să lucreze în Marea Britanie pentru o perioadă de doi ani, cu opțiunea de a extinde acest termen cu un an.

Această inițiativă reprezintă un compromis în cadrul discuțiilor cu Bruxelles-ul și are ca scop deblocarea negocierilor înainte de summitul de la Londra programat pentru 19 mai, unde se speră că va fi semnată o declarație politică comună referitoare la viitorul relațiilor post-Brexit, potrivit The Times.

Mai multe țări europene au solicitat un acord de mobilitate pentru tineri, considerându-l esențial pentru stabilirea unui nou parteneriat. Până în prezent, guvernul britanic a respins o astfel de inițiativă. Totuși, propunerea Londrei a generat îngrijorări cu privire la limitarea numărului de vize, la taxele de sănătate și la costurile suplimentare pentru studenții internaționali.

Brexit Marea Britanie
SURSA FOTO: Inquam Photos, Melinda Nagy

Câte vize se acordă în sistemul australian

În cadrul schemei australiene, numărul vizelor este limitat la 45.000 pe an, iar beneficiarii sunt obligați să plătească un cost de 1.552 de lire sterline pentru serviciile de sănătate pe o perioadă de doi ani, plus o taxă de 298 de lire sterline.

Există speculații că Marea Britanie ar putea impune o limită de 70.000 de vize anual, ceea ce ar reprezenta un procent semnificativ mai mic în raport cu populația Uniunii Europene comparativ cu schema australiană. Dacă s-ar aplica proporția utilizată în cazul Australiei, Uniunea Europeană ar trebui să primească aproximativ 750.000 de vize anual.

Un oficial al Uniunii Europene a criticat poziția britanică, subliniind că „este jignitor să privim cetățenii europeni doar ca pe o forță de muncă ieftină, în loc să recunoaștem contribuția lor la consolidarea relațiilor interpersonale”.

Dispute privind durata și disponibilitatea programului

Propunerile Uniunii Europene preconizează o perioadă de patru ani pentru mobilitatea tinerilor, fără restricții numerice sau taxe de sănătate. Germania, Polonia și România își exprimă îngrijorarea față de măsurile restrictive ale Regatului Unit, considerând că impunerea unor costuri suplimentare pentru servicii medicale este o măsură „inutilă și negativă”.

Un document diplomatic intern al UE indică faptul că „dorința de a reduce aceste bariere comerciale a fost exprimată de mai multe state membre”.

Alte aspecte care s-au negociat

Pe lângă mobilitatea tinerilor, Regatul Unit încearcă să reducă fricțiunile comerciale, propunând:

  • Eliminarea controalelor asupra exporturilor de alimente și produse vegetale,
  • Simplificarea călătoriilor pentru animale de companie,
  • Alinierea la standardele UE privind emisiile de carbon.

Negocierile au început la Bruxelles, iar Londra a acceptat să se alinieze la regulile Uniunii Europene privind siguranța alimentară și emisiile industriale de carbon, acceptând implicit și jurisdicția Curții de Justiție a UE în aceste domenii.