Apar noi informații despre ce vrea să facă Executivul cu fondurile de pensii din Pilonul II. Un document apărut recent prezintă un nou OUG pe care Guvernul îl pregătește. Schimbări importante privind administrarea acestora.
Executivul discută în prezent o nouă Ordonanţă de urgenţă prin care vrea să reducă cerinţele de capital pentru fondurile de pensii administrate privat, din Pilonul II, dar şi să le amâne pentru o perioadă. În fondurile de pensii private cotizează peste 7 milioane de români.
Cerinţele de capital pentru administratorii din Pilonul II au fost crescute de mai multe ori prin OUG 114, apoi au fost amânate până la finalul lunii mai.
Măsurile dure anunţate în decembrie 2018 au ridicat semne de întrebare vizavi de o eventuală retragere a administratorilor de fonduri din România şi trecerea fondurilor respective, estimate la peste 10 miliarde euro, în administrarea statului.
Cerinţele de capital sunt suspendate până la 31 decembrie 2019, dar şi reduse
Astfel, dacă administratorii ar fi trebuit să vireze un capital social minim de 10% din valoarea totală a contribuţiilor, pe noua formulă capitalul social minim este de 8% din valoarea contribuţiilor virate în anul calendaristic precedent.
Aceasta ar înseamna aproximativ o dublare a cerinţelor curente, o cerinţă mult mai puţin dură decât o creştere de 11 ori. În plus, administratorii ar mai putea beneficia şi de nişte deduceri de capital pentru investiţiile în fonduri de investiţii în infrastructură şi parteneriate publice private.
Totodată, în proiect se mai propune şi creşterea investiţiilor maxime pe care administratorii le pot face pe acţiunile unui singur emitent de la 10% la 15%.