Doi adolescenți români, la Conferința ONU privind schimbările climatice: Este imposibil de ignorat

schimbari climatice

SURSA FOTO: Dreamstime

Doi adolescenți români participă la Conferința ONU privind schimbările climatice, COP29. Aceștia vor vorbi despre riscurilor imediate ale schimbărilor climatice, o criză ce nu poate fi ignorată.

Adolescenți români reprezintă România la COP29

Eva (16 ani) și Victor (17 ani), membri ai Boardului Copiilor din România sprijinit de UNICEF, participă pentru prima dată ca delegați ai României la Conferința ONU privind schimbările climatice – COP29, care are loc între 11-22 noiembrie 2024, la Baku, Azerbaidjan.

Delegația României este condusă de secretarul de stat Cristian Valer Beșeni și se alătură altor aproximativ 50 de copii și tineri din 11 țări din Europa și Asia Centrală. Participarea lor evidențiază importanța implicării tinerilor în politicile climatice.

România este prima țară din lume care, prin Legea nr. 272/2024, reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administrația publică. Această inițiativă asigură o voce tinerilor în probleme cruciale precum schimbările climatice.

Secretarul de stat Cristian Valer Beșeni a subliniat importanța colaborării internaționale și a acțiunilor concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, menționând impactul grav al schimbărilor climatice asupra copiilor, inclusiv în ceea ce privește sănătatea și siguranța lor.

Rolul adolescenților în cadrul COP29

Eva și Victor joacă un rol activ în conferință:

  • Victor, activist pentru drepturile copiilor, este co-moderator al Forumului Tineretului Climatic, unde sunt discutate soluții și inițiative globale pentru combaterea schimbărilor climatice. În acest context, va fi prezentată Declarația Globală a Tinerilor privind Schimbările Climatice, document care reflectă perspectivele și cerințele tinerilor din întreaga lume.
  • Eva, o voce reprezentativă a tinerilor români la COP28 și COP29, militează pentru măsuri urgente împotriva crizei climatice. Aceasta a subliniat că anxietatea ecologică este în creștere în rândul tinerilor și că implicarea lor poate îmbunătăți calitatea deciziilor globale.

Mircea Fechet, despre progresul României în educația climatică

Participarea celor doi adolescenți la COP29 vine după lansarea Primei Declarații Naționale a Tinerilor privind Schimbările Climatice în cadrul Conferinței Locale a Tinerilor (LCOY) România, organizată la București. Documentul oferă soluții și propuneri ale tinerilor pentru combaterea crizei climatice, incluzând angajamente privind reducerea emisiilor și măsuri pentru protecția celor vulnerabili.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a evidențiat progresul României în educația climatică, precum și importanța consultării copiilor și tinerilor în elaborarea politicilor climatice.

„Copiii şi tinerii sunt cei mai buni aliaţi în lupta împotriva schimbărilor climatice şi, deoarece acestea continuă să afecteze grav vieţile şi bunăstarea copiilor din întreaga lume, implicarea lor în identificarea şi implementarea de soluţii care să atenueze şocurile climatice este din ce în ce mai importantă. România a început să implice copiii prin implementarea educaţiei climatice în şcoli, iar anul acesta am avut prima Conferinţă Locală a Tinerilor şi prima Declaraţie Naţională a Tinerilor privind Schimbările Climatice. Vom continua să implicăm copiii şi tinerii în politicile climatice şi la nivel local, central şi internaţional”, a declarat Mircea Fechet.

Apelul UNICEF și măsuri propuse la COP29

UNICEF a făcut un apel la liderii COP29 să acorde prioritate copiilor în strategiile climatice, având în vedere impactul disproporționat al crizei climatice asupra acestora. Printre cerințele organizației se numără:

  • Creșterea finanțării climatice pentru copii, care să sprijine măsurile de protecție împotriva dezastrelor naturale și adaptarea la schimbările climatice;
  • Includerea copiilor în contribuțiile naționale determinate (NDC) pentru reducerea emisiilor de gaze poluante;
  • Garantarea accesului copiilor la servicii esențiale, chiar și în condiții de criză climatică.

Eva a atras atenția asupra riscurilor imediate ale schimbărilor climatice, punctând că această criză climatică „este imposibil de ignorat”.

„Criza climatică este imposibil de ignorat! Oamenii din zonele vulnerabile suferă deja din cauza dezastrelor naturale şi a căldurii extreme şi sunt foarte conştientă că şi regiunea mea va fi în pericol. Anxietatea ecologică creşte în mod vizibil în rândul copiilor şi tinerilor, ceea ce nu face decât să accentueze prioritatea angajamentului nostru pentru acţiunea climatică, iar consultarea noastră pentru fiecare decizie ar îmbunătăţi substanţial calitatea acţiunii la nivel mondial”, a afirmat Eva.

Victor, la rândul său, a oferit o perspectivă personală asupra crizei. El a spus că în România a fost martor la inundații devastatoare care au distrus case și vieți.

„Sunt foarte îngrijorat de criza actuală a schimbărilor climatice, deoarece am simţit efectele dezastruoase ale acestora. Acum două luni, în România au avut loc inundaţii devastatoare. Au fost oameni care şi-au pierdut vieţile, alţii au pierdut casele şi sate întregi au fost inundate. Am simţit că trebuie să fac ceva şi am decis că trebuie să încerc măcar să ajut oamenii şi să le împărtăşesc poveştile”, a declarat Victor.