‘De ce există atâţia oameni fără loc de muncă, în timp ce există atât de multe locuri de muncă libere? Cum este influenţat şomajul de politica economică? Laureaţii din acest an dezvoltă o teorie care poate răspunde la aceste întrebări’, precizează Comitetul Nobel într-un comunicat.
Pe multe pieţe, cei care cumpără şi cere vând (cererea şi oferta) nu se întâlnesc mereu îmediat.
De exemplu, pe piaţa muncii, acest lucru este ilustrat prin angajatorii care caută forţă de muncă şi şomerii care îţi caută loc de muncă. Dat fiind faptul că aceste două procese sunt de durată, se creează dezechilibre pe piaţa muncii, ceea ce face ca unii să nu se poată întâni niciodată cu alţii. Astfel, avem situaţii în care să existe şi şomaj şi joburi vacante.
Situaţia se poate aplica şi pe piaţa imobiliară, unde sunt multe case care stau nevândute, dar şi oameni care nu au unde să locuiască.
Cei 3 laureaţi ai premiului Nobel au încercat să dezvolte o metodă de cercetare care să explice aceste dezechilibre, explicaţiile fiind puse în corelaţie cu salariul (pe piaţa forţei de muncă) şi preţul locuinţelor (pe piaţa imobiliară).
În 1968, Banca Naţională a Suediei a instituit Premiul Băncii Naţionale a Suediei pentru Economie în memoria lui Alfred Nobel, care un în anul următor a devenit Premiului Nobel pentru Economie, laureaţii fiind selectaţi de Academia Suedeză Regală pentru Ştiinţe. Pentru selectarea candidaţilor şi nominalizarea câştigătorilor academia a constituit Comitetul pentru atribuirea premiilor în Ştiinţe Economice. Membri acestui comitet sunt aleşi periodic, odată la trei ani, din rândul membrilor Academiei Suedeze Regale pentru Ştiinţe.

Conform informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Premiului Nobel, din 1969, 41 de premii în Ştiinţe Economice au fost acordate în fiecare an. Dintre acestea, 22 au fost acordate unui singur câştigător, 15 au fost împărţite între doi câştigători, iar 4 au fost împărţite de 3 câştigători, în total fiind premiate 64 de persoane.

Cel mai tânăr laureat al premiului în Ştiinţe Economice a fost Kenneth J. Arrow, care avea 51 de ani la vremea când i-a fost acordat premiul, în 1972. Cel mai în vârstă, Leonid Hurwicz, avea 90 de ani în 2007, când i-a fost atribuită distincţia. El este totodată cel mai în vârstă laureat la Premiului Nobel dintre toate categoriile.

Elinor Ostrom este prima femeie care a câştigat premiul Nobel în Ştiinţe Economice, în 2009. Ea a împărţit premiul cu Oliver Williamson.

Premiul Nobel a fost câştigat în ani diferiţi de doi fraţi Jan Tinbergen (Ştiinţe Economice, în 1969) şi Nikolaas Tinbergen (Medicină, în 1973), precum şi de cuplul Gunnar Myrdal (Ştiinţe Economice, în 1974) şi Alva Myrdal (Pace, în 1982).