Chiar dacă Fondul de garantare în asigurări are în prezent disponibilităţi ridicate, păgubiţii societăţilor intrate în faliment îşi primesc banii cu mari întârzieri.

Aproape 7.000 de foşti clienţi ai societăţii Euroasig, intrate în faliment anul trecut, precum şi mai multe service-uri auto care trebuiau să încaseze bani pentru reparaţii la maşini asigurate de aceasta, apar pe lista celor care aşteaptă să fie despăgubiţi de Fondul de garantare în asigurări. Constituit ca departament în cadrul Comisiei de Supraveghere în Asigurări (CSA), fondul a soluţionat, în februarie şi în aprilie, doar câteva sute de dosare. „Luna aceasta au fost soluţionate mult mai multe dosare, circa 300“, afirmă directorul Direcţiei economice a Fondului, Aurel Gurduban. Potrivit acestuia, despăgubirile plătite foştilor clienţi şi parteneri ai Euroasig însumau 2,5 milioane de lei săptămâna trecută. Suma a fost calculată pentru circa 500 de dosare rezultate în urma falimentului Euroasig. Dacă ritmul de soluţionare rămâne acelaşi, cei aproape 7.000 de clienţi vor primi un răspuns la cererile lor de despăgubire în circa doi ani.

Soluţionarea unui dosar durează „de la 30-40 de zile până la patru-cinci luni, după caz, în funcţie de cât de complete sunt dosarele“, afirmă Gurduban. El susţine că dosarele care sunt complete în momentul în care au fost depuse sunt soluţionate, pozitiv sau negativ, în circa 30 de zile. Experienţa trecutui lasă însă loc de mai puţin optimism. Clienţi ai firmelor care au dat faliment în 2002 au aşteptat banii şi până în 2007. Fondul a trebuit să acorde despăgubiri pentru păgubiţii unor societăţi falimentare precum Metropol, Grup AS, Adas sau Croma. Toate dosarele depuse de păgubiţi trebuie să treacă pe la câteva departamente din cadrul Fondului, iar ulterior printr-o Comisie specială. Aceasta verifică prin sondaj dosarele şi poate dispune reverificarea lor. Sumele pe care le au de încasat păgubiţii se prescriu dacă nu sunt plătite în trei ani.

Proceduri greoaie

156-29415-11_fgaplacutza_cc_17.jpgDespăgubirile ce pot fi acordate sunt limitate însă şi de sumele de care dispune Fondul. Acest aspect nu reprezintă în prezent o problemă. Fondul avea un excedent de aproape 313 milioane de lei (94  milioane euro) la finele lui 2007, an în care s-au plătit despăgubiri de circa 9 milioane de lei. Aproape jumătate din sumă a revenit foştilor clienţi ai Grup AS, societate căreia i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare la finele lui 2002.  Despăgubirile plătite în 2007 nu au depăşit însă 62% din cheltuielile totale ale Fondului.

Pe de altă parte, contribuţiile ­datorate Fondului de către asigurători în 2008 au fost de circa 62 milioane de lei. La acestea se adaugă  veniturile din randamentele aferente în urma plasării sumelor rămase din anii ­anteriori.

Venituri

156-29416-11_g_50x28.jpgÎn ultimii ani, veniturile Fondului au fost mai mari decât cheltuielile. La finele lui 2007, instituţia avea un excedent de aproape 94 de milioane de euro.