Doi străini apatrizi vor fi expulzați din România. La cererea Serviciului Român de Informații, Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoane indezirabile pentru România a celor doi cetățenilor apatrizi, pentru o perioadă de 10 ani. Care a fost lucrul care a determinat o astfel de decizie?
SRI a decis soarta a doi străini apatrizi. La cererea Serviciului de Informații, Curtea de Apel Bucureşti a dispus declararea ca persoane indezirabile pentru România a cetăţenilor apatrizi FA şi BM, pentru o perioadă de 10 ani.
Mai multe detalii pe acest subiect a dat SRI într-un comunicat de presă. Potrivit Seviciului de Informații, cei doi apatrizi, că FA şi BM „au manifestat un interes crescut pentru accesarea de materiale de propagandă teroristă, fiind implicaţi în promovarea acestora cu intenţia de a convinge şi a atrage noi adepţi”.
„FA şi BM au un comportament, atitudini şi opinii specifice persoanelor aflate în proces de radicalizare.” Având în vedere aspectele menţionate, SRI a acţionat în scopul prevenirii materializării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, rezultate din prezenţa şi activităţile desfăşurate pe teritoriul României de către cetăţenii străini”, se arată în comunicatul de presă.
Sentința în cazul cetățenilor apatrizi care au fost expulzați
Ca urmare a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti nr. 1112/2021, străinii au fost luaţi în custodie publică la data de 9 iulie, de către Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional. În calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând constant în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, precum şi cu partenerii externi.
O altă acțiune întreprinsă de SRI în urmă cu câteva zile implicarea instituției, pentru prima oară, în analiza unui fenomen care s-a amplificat extrem de mult de la debutul pandemiei: fake news-urile. Informația a fost oferită de jurnalistul Radu Tudor, pe blogul său. Potrivit unui studiu realizat de departamentul de specialitate din cadrul Serviciului Român de Informaţii, fenomenul fake news este la fel de vechi precum sunt ştirile, doar că de-a lungul timpul i-au fost atribuite diferite denumiri – zvon, diversiune, dezinformare, propagandă. Însă este evident şi trebuie admis faptul că amploarea fenomenului şi dobândirea de multiple valenţe (din punctul de vedere al obiectivelor) au avut trenduri ascendente odată cu dezvoltarea tehnologică şi diversificarea modalităţilor de comunicare în masă şi a canalelor de transmitere a datelor (trecerea de la exclusivitatea presei scrise/tipărite la online media, blogging, reţele de socializare, videosharing sau vlogging), au scris, atunci, specialiştii SRI.