Două dintre numele mari ale industriei bancare au obținut rezultate foarte proaste la ultimele teste făcute de Autoritatea Bancară Europeană. Numele celor două grupuri este legat, practic, de istoria financiară a Europei.
Două mari bănci din Marea Britanie și o bancă de dimensiuni medii din Italiua au obținut rezultate proaste, aproape de limita impusă de norme, la ultimul test de stress realizat de autoritățile europene. Cele două bănci britanice sunt Lloyds și Barclays, renumite în întreaga lume, iar banca italiană este Banco BPM.
Ele au avut cea mai slabă evoluţie la testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) în rândul celor 48 de mari bănci europene, indicele lor de adecvare a capitalului fiind aproape de nivelul de 5,5% stabilit de autorităţile de reglementare în cazul unui scenariu advers, transmit CNBC şi Reuters, citați de Agerpres.
Testele măsoară capacitatea băncilor de a face faţă şocurilor teoretice de pe piaţă, cum ar fi sporirea incertitudinilor politice, încetinirea creşterii economiei, un Brexit dur sau o vânzare masivă de bonduri guvernamentale şi proprietăţi imobiliare.
Conform EBA, indicele de adecvare a capitalului în cazul unui scenariu advers se situează la 6,37% la Barclays, la 6,67% la Banco BPM, la 6,80% la Lloyds şi la 7,46% în cazul băncii italiene UBI. În schimb, Deutsche Bank a depăşit aşteptările analiştilor, înregistrând un indice de adecvare a capitalului de 8,14%, în timp ce UniCredit a avut 9,34%.
"Rezultatele testelor de stres arată că eforturile băncilor din ultimii ani de a-şi majora capitalul au contribuit la întărirea rezistenţei lor şi a capacităţii de a face faţă şocurilor severe", a apreciat Mario Quagliariello, director de analize economice la Autoritatea Bancară Europeană.
Autorităţile de supervizare vor folosi rezultatele testelor pentru a determina nivelul capitalului pe care trebuie să îl deţină băncile sau ce active riscante trebuie vândute.
În cazul unui scenariu advers, necesarul de capital al celor 48 de mari bănci europene la sfârşitul lui 2020 se ridică la 236 de miliarde de euro. Testele de stres au arătat că instituţiile financiare europene sunt acum "mult mai rezistente la şocurile financiare", consideră Banca Centrală Europeană.