Cătălin Iriciuc și Iosif Gabriel Petroschi, doi foști ofițeri acoperiți ai Serviciului de Informații Externe (SIE), care au servit în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, se află într-un proces de aproximativ doi ani și jumătate împotriva fostului angajator. Ei au dorit să obțină mai multe drepturi pe care consideră că le merită datorită funcțiilor periculoase pe care le-au îndeplinit și afecțiunilor ulterioare pe care le-au suferit.
Doi foști ofițeri acoperiți au dat în judecată SIE
Aceștia au fost angajați ai SIE între 1998 și 2008 și sunt acum în rezervă, respectiv în retragere din armată. Amândoi sunt însă foarte activi pe rețelele de socializare, în ciuda posturilor sensibile pe care le-au ocupat în trecut.
După pensionare, Iriciuc a devenit psiholog și a participat chiar la mai multe emisiuni de televiziune dedicate spiritului. Pe de altă parte, Petroschi lucrează acum pentru BRD și, în trecut, vindea pahare de cupru online, susținând că acestea detoxifică apa, în conformitate cu principiile medicinei indiene Ayurveda, scrie G4Media.
Cei doi au obținut o decizie judecătorească definitivă care le acordă statutul de „Veterani din teatrele de operații” și o serie de beneficii aferente. Printre acestea se numără o indemnizație lunară, transport lunar, și locuri de înhumare gratuite în cimitire militare sau civile.
Acestora „li se acordă o suma forfetară lunară reprezentând contravaloarea taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune și televiziune, a abonamentului lunar de telefonie şi a transportului lunar în cuantum de 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu data de 4 februarie 2021, o indemnizație lunară de invaliditate în cuantum de 1,5 câștiguri salariale medii brute, începând cu aceeași dată, precum și câte un loc de înhumare, în mod gratuit, în cimitirele militare sau civile”, potrivit sursei citate.
Cei doi foști ofițeri acoperiți au menționat că au chemat în judecată SIE „ținând cont de caracterul de «strict secret» și «strict secret de importanță deosebită» a documentelor care au dus la efectuarea misiunilor pe teatrele de operații (…)”. Ei susțin că au fost implicați în misiuni cu potențial ridicat de risc.
Serviciul de Informații Externe a contestat legătura dintre misiuni și afecțiunile medicale
SIE a cerut respingerea acțiunii, afirmând că încă nu a dat un răspuns oficial la solicitările celor doi, ceea ce nu echivalează cu un refuz.
În plus, SIE a pus la îndoială validitatea pensionării pe caz de boală a celor doi foști ofițeri, afirmând că nu există legături de cauzalitate între misiunile lor în Afganistan și Irak și afecțiunile medicale pe care le-au dezvoltat.
De menționat că, Iriciuc și Petroschi sunt implicați și în alte procese cu SIE și cu Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Apărării Naționale, instituție unde au lucrat anterior anului 1998.