Înainte de începerea meciului amical Anglia-România de duminică, aproape toţi jucătorii de pe teren au pus un genunchi pe pământ, în semn de solidaritate cu mişcarea anti-rasism “Black Lives Matter”. Ionuţ Nedelcearu, unul dintre cei doi români care au ales să rămână în picioare, se apără de criticile apărute în spaţiul public.
Duminică, România a disputat o partidă amicală cu Anglia, pe Riverside Stadium din Middlesbrough. Din păcate, tricolorii conduşi de Mirel Rădoi au fost învinşi de către englezi, scor 1-0, aceasta fiind a patra înfrângere consecutivă a Naţionalei de fotbal.
Doi fotbalişti români au refuzat să îngenuncheze la debutul partidei
Un moment controversat a avut loc însă la începutul partidei. Înainte de fluierului arbitrului, jucătorii englezi au pus un genunchi pe pământ, în gestul deja obişnuit de solidaritate cu mişcarea “Black Lives Matter”.
Gestul a fost urmat şi de fotbaliştii români, cu două excepţii: Nicolae Stanciu (Slavia Praga) și Ionuț Nedelcearu (AEK Atena). Cei doi au rămas în picioare și au așteptat ca partida să înceapă, relatează Digisport.
Câţiva dintre suporterii englezi prezenţi pe Riverside Stadium au huiduit momentul, după cum relatează şi jurnaliştii străini aflaţi la faţa locului.
“Au fost reacții foarte diversificate când jucătorii Angliei au îngenuncheat înainte de startul meciului. Huiduielile puternice și prelungite au fost combinate cu multe aplauze”, spune Phil McNulty, reporter BBC.
Ionuț Nedelcearu şi-a explicat alegerea de a nu îngenunchea
Într-un mesaj în limba engleză postat pe conturile sale de Facebook şi Instagram, jucătorul român de la AEK Atena a explicat de ce a ales să nu îngenuncheze.
“De când am aflat că refuzul meu de a îngenunchea înaintea amicalului internațional dintre Anglia și țara mea a provocat comentarii negative care mă jignesc ca persoană, aș vrea doar să clarific că nu sunt rasist și, în afară de asta, urăsc toate tipurile de rasism și discriminări, ceva care este cunoscut de toți cei care mă cunosc ca persoană și ca jucător de fotbal profesionist, dar și că nu am simțit că ar trebuie să o fac dintr-o simplă obligație.
Opinia și atitudinea mea față de viață este că mesajele pe care noi, ca membri ai societății, trebuie să le transmitem împotriva rasismului ar trebui să fie mult mai clare și ar trebui să privească toate manifestările de rasism pe care le trăim în viața noastră de zi cu zi. Din punctul meu de vedere, este destul de ipocrit să credem că ne îndeplinim datoria împotriva rasismului doar prin respectarea unui ordin de a îngenunchea!”, a scris Ionuț Nedelcearu.
Sursa foto: captura video ITV