Procurorii DIICOT împreună cu poliţişti şi 15 echipe de control formate din inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au efectuat miercuri 46 de percheziţii în cadrul unei operaţiuni de destructurare a unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare a banilor prin achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, anchetatorii investighează şi doi funcţionari din cadrul ANAF – Direcţia Mari Contribuabili, care ar fi favorizat activitatea membrilor grupării.
Dosarul a fost înregistrat ca urmare a sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, 28 de persoane, cetăţeni români, turci şi arabi, fiind puse sub urmărire penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Cei 28 de suspecţi au fost conduşi la sediul DIICOT- ST Bucureşti pentru audieri.
De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIICOT au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare, precum şi a mai multor bunuri mobile (mărfuri perisabile şi autoturisme de lux) şi imobile.
Anchetatorii susţin că, în perioada 2013 -2014, membrii grupării au efectuat achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit.
Prejudiciul în acest dosar se ridică la 108 milioane de lei (aproximativ 24 de milioane de euro).
Din probele administrate în dosar rezultă că în actele contabile ale firmelor implicate au fost evidenţiate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.
Marfa (legume-fructe) achiziţionată din state ale Uniunii Europene şi din state ne-membre (Turcia), prin societăţi comerciale interpuse a fost tranzacţionată en-gross succesiv prin mai multe societăţi comerciale, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.
Potrivit procurorilor, în lanţul infracţional au fost folosite şi societăţi comerciale care nu au avut niciodată angajaţi, cu sedii declarate fie în cadrul unor birouri de avocatură, fie la adrese unde se află doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.
La anchetă au participat poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi din serviciile teritoriale din subordine, cu suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţii 'Vlad Ţepeş' a Jandarmeriei.
Sursa: Agerpres