Ultima zi a anului 2021 a coincis cu ultima zi de activitate a dr. Lucian Fodor, medic primar și coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși și a dr. Raluca Sobec, medic primar în cadrul aceluiași compartiment al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Cei doi medici și-au dat demisia pentru neîndeplinirea de către angajator a obligațiilor asumate prin contractul individual de muncă, relatează Gazeta de Cluj. 

Dr. Lucian Fodor și dr. Raluca Sobec au cerut încetarea contractelor individuale de muncă începând cu data de 1 ianuarie 2022, după ce în urmă cu o lună și-au prezentat demisiile din gărzile la domiciliu alături de alți cinci medici. Demisiile medicilor au survenit în urma încălcării în mod repetat a  obligațiilor asumate prin contractul individual de muncă de către angajator.

Unde a început totul?

Scandalul a început după ce conducerea spitalului a organizat un concurs pentru ocuparea unui un post de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie vasculară la Secţia Chirurgie Vasculară și un post de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă la Compartimentul de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, medicii specialiști fiind lăsați pe dinafară pentru a asigura faptul că nu există mai mult de un candidat pentru un post.

La acel moment, simțindu-se discriminați, mai mulți medici specialiști și dr. Lucian Fodor au trimis către conducerea spitalului un memoriu prin care au cerut reorganizarea concursului, ceea ce nu s-a mai întâmplat, cu toate că Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a confirmat că organizarea concursului a dus la încălcarea obligațiilor asumate de către  angajator în contractul individual de muncă.

Ulterior, medicii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au notificat conducerea unității medicale că își vor rezilia contractul de gărzi la domiciliu începând cu 1 decembrie 2021. Fapt care a declanșat o serie de de atacuri din partea conducerii care le cerea medicilor în cauză declarații, le trimitea diferite adrese, iar în cazul lui Lucian Fodor s-a dispus cercetarea disciplinară și eliberarea din funcție.

La Cluj nu se pot trata urgențele de chirurgie plastică

La două săptămâni după ce medicii au cerut rezilierea contractelor de gărzi la domiciliu și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost nevoit să trimită urgențele medicale către alte spitale din țară, Claudia Gherman a trimis o adresă către Ministerul Sănătății în care descrie situația ca fiind una fără precedent, iar „continuarea activității medicale și de asistență de urgență a Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă este imposibil de asigurat datorită refuzului medicilor acestei structuri de efectua gărzi.”

Tot în adresa trimisă către Ministerul Sănătății, managerul spitalului, Claudia Gherman, a ținut să precizeze că medicii care și-au înaintat demisiile din activitatea de gardă, nu au avut motive întemeiate.

Potrivit surselor Gazeta de Cluj, în perioada 15-17 decembrie 2021, Constantin Dina, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății a făcut o vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde ar fi luat declarații medicilor care și-au reziliat contractul de gărzi la domiciliu și i-ar fi propus lui Mihai Moisescu, directorul executiv al direcției de Sănătate Publică Cluj să facă toate demersurile necesare pentru a-l înlătura pe Lucian Fodor din funcția de coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși. Participarea unui reprezentant al Ministerului Sănătății în data de 16 decembrie 2021 este confirmată și de Raluca Sobec în decizia sa de demisie.

„Ca o consecință a justificării demisiei fără preaviz a contractului de gărzi la domiciliu, în data de 16.12.2021 am fost chemată pentru a da o declarație în fața doamnei manager prof. dr. Claudia Gherman și a unui reprezentant al Ministerului Sănătății.”, se arată în decizia de demisie a Ralucăi Sobec.

Medic, eliminat din funcția de conducere în baza unor articole inexistente în lege

Cert este că exact în aceeași perioadă, managerul spitalului, Claudia Gherman, l-a notificat pe Lucian Fodor că începând cu data de 17. 12. 2021 „se sistează numirea din funcția de medic primar coordonator la COMP. CHIRURGIE PLASTICĂ”, înlăturându-l ilegal din funcție în baza unor prevederi legale inexistente.

„Verificând prevederile invocate de manager în decizia unilaterală (…) am constatat că nu există la art. 184 alineatele 4 și 8 invocate de manager! Fără comentarii!”, a motivat Lucian Fodor în decizia de demisie.

Lucian Fodor a declarat că i-a fost grav afectată demnitatea în muncă, prin comportamentul abuziv al managerului care, spune el, ar fi avut scopul de al- intimida și umili. Acesta a descris în decizia de demisie cum ani la rând a prestat ore întregi de muncă voluntară, a pus bazele unei linii de gardă la domiciliu pentru chirurgia plastică, pe care Claudia German a refuzat să o asigure, cu toate că deține această specializare.

„Aș putea să amintesc mile de ore de voluntariat făcute de mine până ce, în cele din urmă, după mulți ani și multe eforturi, s-a reușit înființarea unei linii de gardă la domiciliu de chirurgie plastică, distrusă în doar câteva săptămâni de actuala conducere. Când s-a înființat linia de gardă la domiciliu, în afară de o colegă, doamna Raluca Sobec, nici măcar angajații spitalului printre care și doamna manager de azi, care deține specialitatea de chirurgie plastică nu a dorit să asigure gărzile.  După 15 ani de activitate, în care am tratat mii de pacienți,  în ultima perioadă am fost supus la diverse presiuni și tratamente care mi-au încălcat grav dreptul la demnitate la locul de muncă.

Cine este medicul Fodor?

Lucian Fodor este unul dintre cei mai bine cotați chirurgi plasticieni și de reconstrucție din România. Acesta a lucrat la cele mai mari spitale de profil din lume, respectiv în Israel și Statele Unite ale Americii. A revenit în România unde a ales să lucreze la un spital de stat și să dea tot ce poate pentru binele pacienților. În catalogul ISI WEB of Science, Lucian Fodor este cotat cu un indice Hirsch de 18. Ca o paralelă, prof. univ. dr. Claudia Gherman care conduce Spitalului Județean Cluj, are doar 11.

Abuzurile au fost confirmate de ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a confirmat acuzațiile aduse Claudiei Gherman cu privire la modul în care a fost organizat concursul de la începutul lunii octombrie 2021 pentru ocuparea postului de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie vasculară și a unui post de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie plastică – microchirurgie.

ITM Cluj a semnalat că nu s-a ținut cont de prevederile contractului colectiv de muncă, în ceea ce privește componența comisiei de examinare, mai exact, părțile au convenit ca în comisiile de angajare trebuie să fie și un reprezentant al sindicatelor sanitare în calitate de observator, însă nu a fost respectată această clauză.