PSD încurajează Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi pe titularii acestora, Teodor Meleşcanu şi Ana Birchall „să iasă din starea de pasivitate şi de surprinzătoare discreţie”.
„Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la Bucureşti, prin care îşi exprimă îngrijorarea pe tema situaţiei justiţiei din România. Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar şi din punctul de vedere al unui fost ministru al afacerilor externe al României, consideră că se impun următoarele precizări: – Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obţinerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituţii de stat cu competenţe în materie, şi nu prin intermediul unor mesaje date publicităţii. Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenţiei de la Viena. Reprezintă, în acelaşi timp, o lipsă de curtoazie faţă de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană şi pro-atlantică şi care are o contribuţie importantă în prezent în promovarea agendei europene şi respectiv cea a Alianţei, inclusiv în efortul internaţional de garantare a securităţii internaţionale şi de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menţionate nu excelează. Totodată, această conduită contrazice practica corectă şi respectuoasă faţă de Convenţia de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă şi pe care România o respectă scrupulos”, afirmă social-democraţii.
Se mai precizează că „în ultimii ani nu am înregistrat niciun fel de reacţie publică din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, în numele principiului generos de combatere a corupţiei, de către persoane decidente din instituţii din România din domeniul Judiciarului şi respectiv Serviciului Român de Informaţii, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate încheiate de SRI şi de instituţii esenţiale din Justiţie, violării unor drepturi fundamentale ale omului în România, începând cu prezumţia de nevinovăţie şi continuând cu dreptul la un proces echitabil etc”.
Partidul nu este mulțumit de reacția Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României. Meleșcanu ți Birchall trebuie să iasă din starea de pasivitate şi de surprinzătoare discreţie şi să invite şefii misiunilor diplomatice menţionate la un dialog deschis, fundamentat pe informaţii şi evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri şi aliaţi”, se arată în comunicatul PSD.
„Suntem convinşi că există suficiente resurse de bună credinţă şi profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Român, pentru a clarifica şi pentru a găsi suficiente soluţii care să asigure atât realizarea unor măsuri de reformă absolut necesare pentru garantarea independenţei şi imparţialităţii reale pentru Justiţia română, inclusiv în esenţialul domeniu de combatere a corupţiei, dar şi confortul partenerilor României, cu amendamentul important al necesităţii evitării cel puţin pe viitor a aplicării unor duble standarde în relaţiile dintre statele noastre”, conchid social-democraţii.
Ambasadele a 12 state se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc.