Un belgian și un olandez s-au reinfectat cu noul coronavirus. Anunțul care a provocat cutremur la nivel mondial a fost confirmat chiar de medici și a fost fpcut public de către postul olandez de radio şi televiziune (NOS), citând doi experţi în virusologie, informează Reuters.
Informaţia a fost dezvăluită la scurt timp după un raport publicat în această săptămână de cercetătorii din Hong Kong despre un bărbat care s-a reinfectat cu SARS-CoV-2 la patru luni şi jumătate după ce fusese declarat vindecat de COVID-19.
Postul olandez de radio şi televiziune aduce în discuție declarația specialistei în virusologie Marion Koopmans, care a spus că pacientul olandez este o persoană în vârstă şi cu un sistem imunitar slăbit.
O noua reinfectare, aşa cum s-a întâmplat în cazul pacientului din Hong Kong, a celui din Olanda şi a celui din Belgia, necesită testări genetice ale virusului atât în prima fază a infecţiei, cât şi în cea de-a doua, pentru ca medicii să poată vedea dacă între cele două tulpini virale există uşoare diferenţe.
“Faptul că a apărut un caz de reinfectare nu mă sperie. Trebuie să vedem dacă acest lucru se întâmplă des”, a explicat Marion Koopmans, consilier al guvernului olandez.
Potrivit informațiilor furnizate, pacientul belgian a prezentat simptome uşoare, a raportat postul de televiziune NOS, citându-l pe medicul virusolog Marc Van Ranst. ”Însă acest caz nu este o veste bună”, a precizat specialistul belgian.
Potrivit declaraţiilor sale, anticorpii dezvoltaţi de pacientul belgian în timpul primei sale expuneri la noul coronavirus nu au fost suficienţi pentru a preveni o a doua infectare a organismului său, cauzată de o variantă uşor diferită a virusului. Medicul a susținut că nu este foarte clar dacă astfel de cazuri de reinfectare sunt rare sau dacă vorbim de “mulţi alţi oameni care trec printr-o reinfectare după şase sau şapte luni”.