Doina Stanescu face parte dintr-o categorie aparte (si restransa) a oamenilor de televiziune. Nu alearga dupa celebritate. Prefera sa-si faca temeinic si cu profesionalism meseria de jurnalist sportiv. Mai mult, nici nu-i place sa-si laude „pravalia” pe care o conduce din 1997. Ar avea toate motivele sa spuna ca la Eurosport Romania sunt cele mai bune comentarii sportive de pe piata televiziunii autohtone, ca stilul de comentariu Eurosport este cu mult diferit fata de cel „dambovitean”, ca Eurosport este o veritabila scoala pentru formarea de comentatori sportivi. (Poate ca autorului acestui articol i-ar fi placut sa auda aceste lucruri!) Doina Stanescu prefera, din capul locului, sa stabileasca un detaliu esential: „Sarcina mea este sa produc impreuna cu colaboratorii postului comentarii de calitate, asa incat Europort sa aiba un numar din ce in ce mai mare de telespectatori in Romania.”
De abia dupa ce a pus la punct acest amanunt, Doina Stanescu se multumeste sa afirme ca versiunea in limba romana a canalului Eurosport reprezinta o sansa pentru comentatorii romani de a castiga experienta si profesionalism. Piata fortei de munca in acest domeniu este destul de mica in Romania, desi au trecut zece ani de la „liberalizare”. E loc destul pentru comentatorii sportivi.
Comentatorii Eurosport nu au restrictii
In calitate de director editorial a primit, mai ales la inaugurarea versiunii romanesti, numeroase telefoane din partea unor colegi de breasla care i-au reprosat ca nu i-a invitat sa comenteze programele Eurosport. Frustrarile si orgoliile sunt firesti. Dupa aproape doi ani si jumatate, „sita” Eurosport a cernut colaboratorii. „Au ramas cei mai buni dintre cei mai buni. Si nu cred ca am gresit capital”, subliniaza Doina Stanescu.
O astfel de sita s-a tesut dupa niste reguli specifice: comentariul trebuie sa aiba un ton prietenesc care sa atraga telespectatorii, sa se desfasoare intr-un ritm dinamic si, nu in ultimul rand, crainicul sa fie foarte bine informat si sa patrunda in profunzimea spectacolului sportiv. Pentru a reusi sa indeplineasca aceasta ultima norma, omul de la microfon trebuie sa inteleaga foarte bine ce se intampla pe teren. „La Eurosport nu exista restrictii in comentarii, ci numai norme ce trebuie respectate”, adauga ziarista.
Stilul de comentariu Eurosport poate fi considerat ca fiind unul de import. Doina Stanescu n-a fost instruita inainte de a prelua functia de conducere in Romania. „Preluarea acestor sarcini, in noiembrie 1997, nu a reprezentat nimic nou pentru mine. Cunoscusem ziaristi si urmaream programele Eurosport, asa incat eram familiarizata cu filozofia acestui canal.”
Debutul sau in calitate de crainic sportiv de televiziune a avut loc in 1990, la Televiziunea Romana. La invitatia lui Cornel Pumnea, a comentat finalele turneului de la Roland Garros. Nici atunci, in acel moment important, n-a urmat un curs intensiv de pregatire si nici n-a cerut sfatul cuiva. Pregatirea a fost cat se poate de simpla: „Pentru ca in pauzele dintre meciuri trebuia sa apar in fata camerelor de luat vederi, mi-am propus sa ma imbrac in ceva in care sa ma simt foarte bine si sa fiu eu insumi. Nu am avut emotii, pentru ca m-am concentrat numai pe meci”, isi aminteste directorul editorial al canalului Eurosport Romania. Aceeasi strategie o adopta si in prezent.
Tenisul si patinajul sunt cele doua sporturi in care Doina Stanescu exceleaza in comentarii. Cariera din presa scrisa, inceputa in 1981 la Jocurile Mondiale Universitare de la Bucuresti, a constituit un avantaj in afirmarea pe micul ecran. In plus, prezenta dupa 1990 la marile turnee din circuitul ATP si la reuniunile patinajului artistic i-au oferit oportunitatea de a cunoaste in amanunt cele doua elite sportive. Doina Stanescu s-ar putea lauda ca a realizat interviuri cu cele mai mari nume din tenisul si patinajul artistic mondial al ultimului deceniu. Nu se lauda. Prefera sa vorbeasca admirativ despre sistemul perfect care inlesneste jurnalistilor accesul la informatii sau obtinerea de interviuri din partea vedetelor tenisului.
Jucatorii de tenis nu raspund la cancanuri
Desi venea din Romania, nu a intampinat dificultati in obtinerea unor interviuri de la Sampras, Becker, Agassi, Ivanisevici sau Steffi Graf. In lumea tenisului nu exista discriminari. Cea mai importanta conditie pentru a accede in grupul jurnalistilor care graviteaza in jurul vedetelor tenisului mondial este aceea de a participa regulat la turneele din circuit. Astfel, ziaristul este cunoscut si, pe parcursul unui turneu, poate obtine informatia sau interviul dorit. „Jucatorii de tenis sunt niste oameni extrem de inteligenti. Nu au nici un fel de rezerve fata de ziaristi. Fireste, nu oricine venit de pe strada poate sa faca un interviu cu Agassi. Dar disponibilitatea lor dureaza atata timp cat nu le adresezi intrebari penibile, pe langa subiect, sau intrebari de cancan. In acel moment, se ridica si intrerup orice comunicare. Daca esti ziarist profesionist, trebuie sa le pui intrebari profesioniste”, considera Doina Stanescu.
Doina Stanescu nu are un contract de exclusivitate cu Eurosport. Daca e solicitata, poate sa comenteze si la alt post de televiziune, dar asta nu inseamna ca isi schimba abordarea jurnalistica. Programele Eurosport din Romania sunt puternic concurate de televiziunile autohtone care transmit fie meciuri din campionatul intern sau confruntarile nationalei, fie intreceri de mare popularitate: gimnastica, baschet, curse de Formula 1.
O parte din strategia canalului Eurosport consta in a familiariza telespectatorii romani si cu sporturi „exotice”: snooker, sporturi cu motor superbike, darts. Sigur, audienta acestor programe e usor de strivit de concurenta. Doina Stanescu si colaboratorii sai sunt constienti ca numai prin comentarii de calitate Eurosport ii poate castiga pe romani.     

Carte de vizita
Numele si prenumele: Doina Stanescu
Locul si data nasterii: Bucuresti, 23 ianuarie 1958
Studii: IEFS, promotia 1982, Facultatea de Filologie,
    cursuri de productie si comentatori BBC
Activitate sportiva: a practicat tenisul de performanta la
    clubul Dinamo
Activitate jurnalistica: 1982 -1997, redactor la Sportul,
    Gazeta Sporturilor, Sportul Romanesc, Pro Sport
    1997, director editorial Eurosport Romania
Starea civila: casatorita, doi copii, Razvan si Andrei
Pasiuni: lectura, sofatul si cei doi copii