Chiar daca traditia nu este punctul forte al acestei competitii, World Cyber Games este cel mai mare campionat destinat gamerilor din lume. La prima editie, din 2001, au participat 450 de jucatori din 37 de tari. Anul acesta, la competitia din Coreea de Sud, in perioada 29 octombrie-2 noiembrie, unde vor fi peste 500 de jucatori din 53 de tari, Romania participa pentru prima oara cu o echipa. Jocurile acceptate in competitie sunt Unreal Tournament, Quake III: Arena, StarCraft: Brood War, 2002 FIFA World Cup, Age Of Empires II: The Conquerors si Half-Life: Counter Strike.
Lotul nationalei al Romaniei va fi definitivat in urma unui concurs, care se va desfasura in perioada 14-15 septembrie la complexul Romexpo din Bucuresti. Intr-un fel, acest eveniment va avea si functia unui campionat national, insa pentru gamerii care vor participa atractia principala va fi data de unul dintre locurile din echipa Romaniei care va participa in Coreea de Sud, unde premiile totale oferite de organizatori sunt de 300.000 de dolari. Competitia de la Romexpo va fi organizata de Profesional Gamers League (PGL) – asociatie a jucatorilor profesionisti pe computer din Romania – care va „pune la cale” calificari pentr toate jocurile enumerate mai sus in afara de Age of Empires II. „Pana acum s-au inscris aproximativ 2.000 de gameri din intreaga tara, dintre care aproximativ 1.400 numai la Counterstrike”, spune Silviu Strie, presedintele PGL. Aceasta pondere mare a jucatorilor de Cunterstrike poate fi explicata si de numarul mare de locuri disponibile pentru acest joc, in Coreea. „In total, la Seul vor pleca 12 jucatori si un capitan de echipa nejucator. Vor fi cate doua locuri pentru Unreal, Starcraft si Quake III, unul pentru 2002 FIFA World Cup si cinci pentru Counterstrike”, continua Silviu Stroie. Participarea echipei Romaniei la campionatul din Coreea nu este gratuita, organizatorii trebuind sa gaseasca fonduri atat pentru transport, cat si pentru organizarea competitiei de la Bucuresti. Nota de plata va fi asigurata de Samsung Electronics si de partenerul sau oficial, firma Deck Computers, care vor sponsoriza acest eveniment cu suma de aproximativ 665 milioane de lei. Va fi vorba de o colaborare exclusiv financiara, banii fiind folositi pentru asigurarea transportului echipei in Coreea si organizarea calificarilor din Bucuresti. Best Distribution va fi, se pare, un alt sponsor al competitiei, firma ocupandu-se insa si de partea logistica. „La finalele din Bucuresti vom aduce reteaua, computerele, softul original si vom acorda premii”, spune Teo Paduraru, directorul Best Distribution.
Implicarea firmei Samsung Electronics in aceasta competitie poate fi explicata si prin faptul ca producatorul sud-coreean este si sponsorul fazei finale a competitiei de la Seul