Dolarii sunt o miza mai riscanta decat euro

Banca de investitii Merrill Lynch, in ultimul sau sondaj lunar (realizat in septembrie), cu privire la opiniile exprimate de managerii de fonduri (mutuale, de investitii etc.) constata mentinerea preferintelor acestora catre investirea in euro. 63% din acestia mentionau moneda unica europeana ca moneda in care vor investi in urmatoarea perioada, procentajul fiind in crestere fata de august, cand doar 57% din ei considerau ca euro va fi moneda in care vor investi in urmatoarele luni.La ora actual

Banca de investitii Merrill Lynch, in ultimul sau sondaj lunar (realizat in septembrie), cu privire la opiniile exprimate de managerii de fonduri (mutuale, de investitii etc.) constata mentinerea preferintelor acestora catre investirea in euro. 63% din acestia mentionau moneda unica europeana ca moneda in care vor investi in urmatoarea perioada, procentajul fiind in crestere fata de august, cand doar 57% din ei considerau ca euro va fi moneda in care vor investi in urmatoarele luni.
La ora actuala majoritatea analistilor financiari, managerilor de fonduri si traderilor ce actioneaza pe pietele financiare internationale anticipeaza un declin al dolarului, singurele diferente de opinie fiind legate de marimea declinului si de momentul in care se va produce acesta.
Didi Ager, care conduce investitiile in bonduri la un mare fond de investitii american, Gartmore Investment Management Ltd., este o foarte activa vanzatoare de dolari SUA, in acest moment. „Eu ma astept sa asistam in curand la o incetinire a schimburilor comerciale la nivel mondial. Ca urmare, prognoza mea se indreapta spre luarea in considerare a unei cresteri a euro si a francului elvetian.”, declara Didi Ager. Estimarile ei se refereau si la o crestere a euro fata de lira sterlina si a lirei sterline fata de USD.
Trei monede cu probleme
Un alt actor al pietei financiare internationale, John Beck, sef in compartimentul de investitii al societatii de investitii Fiduciary Trust Co. International cu sediul la Londra, nu se grabea sa „pareze” pe una sau alta dintre cele mai importante monede ale sistemului financiar international: USD sau euro. „Mediul financiar tinde sa ramana stabil si in continuare. In acest an nu au fost miscari spectaculoase, in sus sau in jos, ale ratei de schimb euro/USD. Lumea, in general, tinde sa vada factorii favorizanti pentru un dolar slab pe pietele internationale. De fapt, exista trei monede foarte importante la nivel international: dolarul SUA, euro si yenul japonez, si toate „beneficiaza” de „conditii vitrege” in ce priveste aprecierea, in acest moment. Suntem astfel fortati sa alegem moneda ce va beneficia de conditiile economice cele mai putin vitrege, care sa-i permita aprecierea.”
Economia SUA se afla in pragul recesiunii, in plus exista si un urias deficit de cont curent, care cu siguranta va afecta valoarea dolarului. In acelasi timp, Japonia se confrunta de ani buni si ea cu o stare de recesiune, ce pare a nu se mai termina. In aceste conditii am fi tentati sa ne gandim ca cea mai buna solutie este investitia in euro. Dar oare lucrurile stau bine pe Vechiul Continent?
„Aici e vorba, de fapt, despre o intrebare de genul: „Care va fi valoarea dolarului pe pietele internationale, dupa ce a beneficiat de cinci ani de apreciere?”, continua John Beck. Pe termen mediu, euro prezinta potential de crestere, potential subminat insa de lipsa de viziune a Bancii Centrale Europene. In plus, din ianuarie euro va fi introdusa in circulatie si ar putea sa existe tot felul de probleme”, declara in continuare Beck.
Dobanzi apropiate la cele doua valute
In ceea ce priveste piata valutara romaneasca, aceasta urmareste tenditele inregistrate pe plan international, o depreciere a euro in raport cu dolarul traducandu-se, de obicei, intr-o apreciere a leului in raport cu euro (depinde de ecartul deprecierii euro/USD). Tinand cont de acest fenomen si de aprecierile analistilor cu privire la evolutia raportului euro/USD in urmatoarele luni, e greu de evaluat care din cele doua valute va oferi castiguri mai mari pentru un investitor care vrea sa isi plaseze economiile pe perioade mai lungi (sase luni, un an).
Ecartul dintre dobanzile oferite la euro si USD pe piata bancara romaneasca, pentru depozitele constituite de persoanele fizice la sase luni sau un an, este de 0,25-0,5 puncte procentuale, fapt ce nu ar justifica alegerea monedei in care este facut depozitul in functie de acest criteriu (diferenta e prea mica). In momentul actual, cele mai mari dobanzi la euro la un an sunt de 5,5% la BCR, in vreme ce la dolar, pentru acelasi interval, aceeasi banca ofera 5%. Deci singurul criteriu care trebuie luat in considerare ar fi cel legat de estimarile cu privire la evolutia USD fata de euro. Aici intervin insa, dupa cum am vazut, o multitudine de factori care fac aproape imposibila o prognoza foarte precisa.
Dealerii de pe piata interbancara romaneasca vad o paritate a euro cuprinsa intre 87,5 centi si 96 centi, pentru urmatoarele sase luni. E de retinut si faptul ca majoritatea analistilor economici dau ca moment de iesire din recesiune a economiei americane primavara anului viitor, fapt ce ar putea conduce la o crestere a dolarului in raport cu moneda europeana incepand din acel moment.