Daca luna septembrie a fost una dintre cele mai bune din istorie pentru dolarul american, situatia s-a schimbat dramatic in octombrie, atunci cand moneda americana a inregistrat cel mai amplu declin din ultimii 12 ani. In acelasi timp, avansul lunar al indicilor bursieri este cel mai consistent din ultimii 25 de ani iar aurul a batut recordul saptamanal al ultimilor 3 ani.
Promisiunile si apoi confirmarea unui plan menit sa rezolve criza datoriilor in zona euro au stimulat interesul speculativ in pietele financiare. In aceste conditii, dolarul, cea mai ieftina valuta dintre cele majore, a inregistrat un declin lunar de 5.2%, precedat de o apreciere istorica de 5.8%. Bursele de actiuni au profitat de capitalul ieftin si apetitul pentru risc al investitorilor, indicii castigand aproximativ 15% intr-o singura luna.
In ciuda optimismului debordant din ultima perioada, specialistii privesc cu reticienta elanul pietelor si eficienta planului propus de oficialii europeni. Unul din contestatari, G. Soros, cel mai faimos speculator valutar, considera ca intelegerea de la Bruxelles reprezinta “prea putin si prea tarziu in contextual crizei actuale.
Investitorii au simtit o eliberare pentru ca ceva s-a intamplat, dar efectul va dura de la o zi la maxim 3 luni”. Analistii britanici citati de cotidianul The Telegraph considera ca se impunea o rezolvare mai transparenta, cu Grecia si Portugalia scoase din zona Euro, chiar daca s-ar fi creat panica in pietele financiare pentru cateva luni iar “in conditiile actuale persista teama unui cutremur financiar de proportii in regiune.
Zona euro necesita consolidare, iar bancile ar trebui fortate sa-si anunte pierderile. In schimb, primim doar o varianta mai complexa a acelorasi non-solutii extinse si pretinse. Planul va esua in doua saptamani”.
Cei mai inversunati considera ca “democratia a murit” in zona euro odata cu planul propus.
Urmează colapsul pe burse
Analistii Admiral Markets considera ca entuziasmul se va tempera cand investorii vor analiza impactul pe termen lung si nu cel imediat. Pietele sunt epuizate si o revarsare a trendurilor este iminenta. Un declin de magnitudinea celui de la inceputul lunii august este foarte probabil.
Cresterea recenta a burselor internationale este ultima inaintea unui colaps de 25-30%. Potrivit estimarilor, euro va fi cea mai afectata valuta, iar dolarul principal beneficiar al fluxului de capital panicat si va recupera rapid pierderile suferite.