Dolarul a intrat în picaj

Dolarul s-a depreciat în raport cu euro la 1,4730, un nou record istoric, adică o scădere de peste 1,7% , deşi datele macoeconomice venite din SUA au fost, în general, bune. Însă lovitura dată dolarului a sosit din China. Datele despre şomajul din SUA au ţinut capul de afiş săptămâna trecută. Raportul ADP (Automatic Data Processing), cu referire la noile locuri de muncă create în sectorul privat, a fost cu mult peste aşteptări (166.000 faţă de numai 60.000), deci piaţa se

Dolarul s-a depreciat în raport cu euro la 1,4730, un nou record istoric, adică o scădere de peste 1,7% , deşi datele macoeconomice venite din SUA au fost, în general, bune. Însă lovitura dată dolarului a sosit din China. Datele despre şomajul din SUA au ţinut capul de afiş săptămâna trecută. Raportul ADP (Automatic Data Processing), cu referire la noile locuri de muncă create în sectorul privat, a fost cu mult peste aşteptări (166.000 faţă de numai 60.000), deci piaţa se aştepta la o surpriză la publicarea raportului oficial. Surpriza nu a întârziat să apară: în luna octombrie, economia americană a creat 166.000 de noi locuri de muncă, în timp ce rata şomajului a rămas constantă la 4,7%. Se pare că economia, în ansamblu, nu dă semne de slăbiciune, deci dolarul ar fi trebuit să recupereze terenul pierdut.

Însă, investitorii au preferat să îşi menţină poziţiile Short pe dolar. Trendul de depreciere al dolarului început la jumătatea lunii august, când Fed a redus dobânda de refinanţare cu 0,50%, la 5,75%, a continuat şi chiar s-a accelerat în perioada recentă. După trei tentative nereuşite de a „sparge“ definitiv pragul de la 1,4500 în raport cu euro, lovitura de graţie a fost aplicată dolarului de către China.

Într-o declaraţie oficială, Cheng Siwei, figură marcantă a Parlamentului, a afirmat ca rezervele valutare chineze, în prezent de peste 1.400 de miliarde de dolari, ar trebui reajustate astfel încât monedele puternice (euro) să le contrabalanseze pe cele slabe (dolarul). Aproape instantaneu, cotaţia EUR/USD a sărit 100 de pips, la 1,4660, urcând apoi la peste 1,4700, alimentând speculaţia că până la 1,5000 nu îi mai stă nimic în cale. Ca o părere personală, e posibil să se întâmple aşa. Însă, pe 8 noiembrie va avea loc discursul lui Ben Bernanke în faţa Comisiei economice a Congresului, ocazie cu care Domnia sa va putea întoarce trendul dolarului, măcar pe termen scurt şi, poate, şi pe termen mediu.

Sursa: www.wbs.ro