Ultima parte a lunii trecute si primele zile ale lui iulie s-au aflat, la bursa la termen din Sibiu, sub semnul evolutiei monedei europene, care s-a apropiat de paritatea de 1:1 fata de dolar. Ultimele scandaluri financiare de peste ocean, scaderea precipitata a indicilor bursieri, teama fata de noi acte teroriste si presiunile americanilor pentru deprecierea dolarului au condus cu repeziciune la cresterea euro; de la o paritate de 89,99 centi, inregistrata la inceputul lui mai, moneda europeana a urcat, in data de 28 iunie, la un maxim de 99,90 centi, cea mai ridicata paritate din ultimele 28 de luni. Inceputul lui iulie a fost insa nefavorabil monedei unice care a atins un minim de 97,47 centi, traderii internationali indicand chiar posibilitatea atingerii unei paritati de 96,28 centi.
Cresterea monedei unice a condus, implicit, la o apreciere a monedei nationale fata de dolar, pentru care maximumul acestui an ramane cursul de 33.582 lei, atins la sfarsitul lui mai.
Primele tranazactii pe raportul leu/dolar cu scadenta iulie au fost realizate in data de 20 iunie la un pret de 33.650 lei. si urmatoarele contracte au fost tranzactionate la acelasi pret, operatorii sibieni luand in calcul o noua depreciere foarte mica a leului. In ultimele saptamani, pe piata interbancara s-a observat o schimbare a pozitiilor bancilor, care au trecut de pe „long” (cumparare) pe „short” (vanzare) in cazul dolarului. Aceasta a permis BNR sa isi protejeze rezerva valutara, banca centrala cumparand (cu costuri mult reduse) sumele necesare achitarii unei emisiuni de euroobligatiuni din 1997, in valoare de 400 milioane de dolari.
In primele patru zile ale lui iulie nu au fost realizate contracte in piata leu/dolar, operatorii sibieni asistand la scaderea dolarului de la 33.477 lei, la sfarsitul lui iunie, la 33.226 lei. „Ar mai mira pe cineva scaderea dolarului pana la 33.000 lei?”, se intreba un operator sibian. Daca la inceputul lunii iulie cotatiile de cumparare au fost de 33.560 – 33.600 lei, iar cele de vanzare de 33.670 – 33.700 lei, de ziua Statelor Unite acestea au coborat la 33.510 – 33.525 lei, respectiv 33.570 – 33.580 lei.
Profituri de 200% in piata euro/dolar
Cei care au avut intuitia de a paria pe dolar la inceputul lunii, cand euro a fost cotat in jurul valorii de 93 de centi au putut obtine la sfarsitul lui iunie un profit de circa 200%. Insa cele mai importante castiguri le-au inregistrat cei care au cumparat optiuni CALL. In perioada respectiva s-au putut achizitiona optiuni la un pret de exercitare de 94 centi, cu prime de 40.000 lei. Prin inchiderea la un pret de 99,90 centi, atins in 26 iunie, s-a putut obtine un profit de 550.000 lei/optiune.
Primele contracte pe paritatea euro/dolar cu scadenta luna aceasta au fost realizate la inceptul lui iunie la un pret de 95 – 95,50 centi, valori care s-au mentinut pana in 20 iunie, cand tranzactiile au fost realizate la 95,80 – 96,20 centi. Maximumul atins de euro a fost inregistrat la sfarsitul lui iunie, cand tranzactiile au fost realizate la 99,80 centi. In perioada 1 – 4 iulie, euro a intrat pe un trend descendent, in ciuda declinului actiunilor tranzactionate pe Wall Street. Factorii care au stat la baza acestei scaderi au fost, dupa parerea brokerilor, incasarea profiturilor de pe pietele americane inainte de ziua de vacanta (4 iulie) si indicatorii economici, care arata o recesiune a economiei europene. Astfel, de la 99,70 centi euro a coborat la 98,12 centi.
Bursa sibiana va introduce contractele futures pe pretul cerealelor. Derivatele pe grau sunt instrumente create pentru a reduce considerabil riscurile inerente cultivarii graului si pentru a mentine stabilitatea preturilor produselor de panificatie. Contractul futures care va fi introdus la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri este standardizat pentru o cantitate de cinci tone de grau de panificatie, livrarea fizica putand sa se realizeze de la depozitele ce vor fi agreate de BMFMS. Scadenta poate fi de la una la sase luni, iar marja initiala pentru realizarea unui contract va fi de 600.000 lei.
Dolarul a luat vacanta
11 iulie 2002, 12:00
Ultima modificare în 11 iulie 2002, 15:00
Ultima parte a lunii trecute si primele zile ale lui iulie s-au aflat, la bursa la termen din Sibiu, sub semnul evolutiei monedei europene, care s-a apropiat de paritatea de 1:1 fata de dolar. Ultimele scandaluri financiare de peste ocean, scaderea precipitata a indicilor bursieri, teama fata de noi acte teroriste si presiunile americanilor pentru deprecierea dolarului au condus cu repeziciune la cresterea euro; de la o paritate de 89,99 centi, inregistrata la inceputul lui mai, moneda europeana
Etichete: arhiva,
centi,
iulie,
iunie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook