Dolarul american a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Dolarul american a crescut luni, 13 ianuarie 2025, și a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după ce au fost publicate date neașteptat de bune despre locurile de muncă din SUA. Economia SUA este mai puternică.
Indicele dolarului, care compară dolarul cu alte valute importante, a crescut cu 0,24%, ajungând la 109,9. A atins un maxim de 110,17. Creșterea a fost determinată de raportul de vineri care a arătat că, în decembrie 2024, au fost create mai multe locuri de muncă decât se estima, iar rata șomajului a scăzut la 4,1%. Acest lucru a dus la scăderea semnificativă a așteptărilor privind reducerile de dobânzi din partea Rezervei Federale. Piețele nu mai cred că vor exista reduceri semnificative ale dobânzilor în 2025, deși la începutul anului erau anticipate două scăderi.
Miercuri, 15 ianuarie 2025, urmează să fie publicate date despre inflația din decembrie 2025. Dacă și acestea vor fi peste așteptări, șansele pentru scăderea dobânzilor vor fi și mai mici.
Piețele bursiere au scăzut luni, 13 ianuarie 2025
Pe Wall Street, indicele S&P 500, a scăzut cu 0,9%, iar Nasdaq a pierdut 1,3%. Indicele STOXX 600 a scăzut cu aproape 1%, afectat mai ales de sectoarele tehnologic și financiar, sensibile la creșterea dobânzilor.
Prețurile energiei au crescut, alimentând îngrijorările legate de inflație. Petrolul Brent a ajuns la 80,42 dolari pe baril (+0,8%), iar prețurile gazelor naturale din SUA au atins maximele din ultimii doi ani.
Randamentele obligațiunilor pe termen scurt (doi ani) din SUA au rămas la 4,394%, iar cele pe termen lung (10 ani) s-au menținut aproape de maximele ultimilor 14 luni, la 4,77%.
Aurul a scăzut cu 0,8%, la 2.667 dolari pe uncie.
Cum arată celelalte monede?
Moneda euro a scăzut, luni, cu 0,4%, ajungând la 1,0207 dolari, cel mai slab nivel din noiembrie 2022.
Lira sterlină a pierdut 0,37%, coborând la 1,2151 dolari și atingând un minim de 14 luni (de 1,21 dolari). Scăderea lirei este legată de îngrijorările privind costurile mari de împrumut și situația finanțelor Marii Britanii, care ar putea forța Executivul să anunțe reduceri de cheltuieli în martie.
Yuanul chinezesc a crescut ușor, contrar tendinței globale. Guvernul de la Beijing a luat măsuri pentru a sprijini moneda, relaxând regulile pentru împrumuturile internaționale și lansând avertismente către piețe.
Yenul japonez s-a întărit ușor. Această mișcare vine pe fondul speculațiilor că Banca Japoniei ar putea crește prognoza de inflație la următoarea întâlnire privind politica monetară.