În prezent, dolarul american a ajuns la maximul ultimelor două decenii, în timp ce lira sterlină a înregistrat, în luna august a acestui an, cea mai puternică scădere lunară faţă de dolarul american de după referendumul pentru Brexit.
Dolarul american se îndreaptă spre a treia creștere săptămânală
Astăzi, 3 septembrie 2022, dolarul american se îndreaptă spre cea de-a treia creștere săptămânală consecutivă, fiind aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii în raport cu euro și yenul (monedă națională a Japoniei). În ciuda acestui an, momentan, investitorii ezită să vândă înainte de publicarea datelor privind forța de muncă din Statele Unite ale Americii.
Un sondaj solid privind industria prelucrătoare din SUA în cursul nopții a fost suficient pentru a împinge dolarul american peste 140 de yeni pentru prima dată din 1998, la maximul de 2-1/2 ani față de lira sterlină și maxime de șase săptămâni față de dolarul australian și dolarul neozeelandez.
La polul opus, euro a scăzut, din nou, sub paritate, ajungând la 0,9958 dolari americani, nefiind departe de minimul ultimilor 20 de ani de săptămâna trecută (0,99005 dolari americani), în timp ce yenul s-a stabilizat la 139,91 pentru un dolar american, după ce a atins un minim de 140,27 dolari americani în primele tranzacții asiatice. La rândul său, yuanul (moneda națională din China) a rămas sub presiune (6,9076 pentru un dolar american), noile măsuri de închidere din Chengdu afectează starea de spirit a investitorilor.
Dolarul american a crescut cu peste 1%
Indicele dolarului american a atins un maxim de două decenii la 109,99 la New York, ultima dată era la 109,55. Săptămâna trecută, dolarul american a crescut cu peste 1%, după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că ratele bancare vor trebui să fie ridicate „pentru o perioadă de timp” pentru a controla inflația, surprinzând astfel piețele.
În acest moment, datele privind salariații non-agricoli sunt așteptate, iar economiștii se așteaptă ca 300.000 de locuri de muncă să fi fost adăugate în luna august, ceea ce ar prelungi o serie de date solide.
Vă amintim că, săptămâna viitoare, vor avea loc întâlniri ale băncilor centrale în Europa și Australia, iar piețele se așteaptă la creșteri. În prezent, traderii anticipează o creștere de 50 bp în Australia (șanse de aproximativ 60%) și o creștere de 75 bp din partea Băncii Centrale din Europa (șanse de aproape 80%), relatează agenția de presă Reuters.
Lira sterlină a scăzut cu 4,5% față de dolarul american
În luna august a acestui an, lira sterlină a înregistrat cea mai puternică scădere lunară faţă de dolarul american de după referendumul Brexit. Moneda națională din Marea Britanie a fost afectată puternic de incertitudinea politică şi de criză istorică a costului vieţii.
Mai exact, luna trecută, lira sterlină a scăzut cu 4,5% faţă de dolarul american şi a continuat să scadă joi (1 septembrie 2022), ajungând sub 1,16 dolari americani pe unitate. Faţă de euro, lira sterlină a scăzut, luna trecută, cu aproape 3%.
În prezent, Regatul Unit al Marii Britanii se confruntă cu o criză a costului vieţii, care se înrăutăţeşte treptat, pe măsură ce preţurile alimentelor cresc și prețul energiei se majorează. Din nefericire, în această iarnă, milioane de gospodării se vor confrunta cu sărăcia.
În scurt timp, va fi numit un nou prim-ministrul al Marii Britanii, în urma unui scrutin între membrii Partidului Conservator, provocând astfel incertitudine cu privire la perspectivele politicii fiscale.
Marea Britanie este amenințată de recesiune
În prezent, analiștii economici se așteaptă ca criza energetică să împingă zona euro şi Marea Britanie în recesiune, în timp ce unii economişti cred că SUA ar putea evita acest lucru, având în vedere poziţia sa economică relativ mai puternică şi independenţa sa energetică.
Într-o notă de cercetare realizată miercuri (31 august 2022), economistul şef al Capital Economics din Marea Britanie. Paul Dales, a spus că această divergenţă ar conduce la o slăbiciune suplimentară atât a monedei euro, cât şi a lirei sterline faţă de dolarul american. El se aşteaptă ca lira sterlină să „coboare la noi minime”, pe măsură ce incertitudinea politică şi incertitudinea economică vor continua să afecteze Regatul Unit al Marii Britanii.
„Credem că lira sterlină va scădea de la 1,17 dolari acum la aproximativ 1,05 dolari până la jumătatea anului viitor. Acest lucru ar duce moneda britanică sub nivelurile atinse înainte de Acordul Plaza din 1985 (1,09 USD), după ce Marea Britanie a părăsit ERM în 1992 (1,43 USD), în timpul Crizei Financiare Globale din 2008/09 (1,38 USD), după votul Brexit din 2016 (1,21 USD) şi în timpul crizei Covid-19 din 2020 (1,21 USD).
De fapt, 1,05 dolari ar fi un minim record. În acelaşi timp, având în vedere că inflaţia ridicată ar putea împiedica Banca Angliei să reducă ratele dobânzilor aşa cum anticipează pieţele financiare, ne aşteptăm doar la o mică scădere a randamentelor dobânzilor obligaţiunilor pe 10 ani, până la sfârşitul acestui an, şi la o scădere mare a FTSE 100”, a explicat Paul Dales, relatează CNBC.