Dolarul s-a depreciat puternic față de leu anul acesta, depreciere care ar trebui să compenseze scumpirea barilului de petrol, iar trendul de scădere va continua.
Vorbind tot timpul despre evoluția cursului leu/euro scăpăm din vedere relația dintre leu și dolar, de care, indiferent de cât de dependentă este economia noastră de moneda europeană, rămâne determinantă în mai multe domenii. Într-adevăr, casele, autovehiculele și chiar serviciile sunt cotate în euro, dar petrolul și materiile prime de pe piețele internaționale sunt tranzacționate în dolari americani.
În primele patru luni ale anului, dolarul s-a depreciat față de leu cu 14%, coborând de la 3,20 lei pe dolar, la începutul anului, până la 2,74 lei pe dolar, săptămâna trecută. Moneda europeană a scăzut mult mai puțin față de leu, doar 4,5%, de la 4,28 lei pe euro până la 4,07 lei pe euro.
Stabilirea cursului față de dolarul american se bazează pe evoluția de pe piețele internaționale ale valutelor. Practic, dacă dolarul se depreciază față de euro, de yen și de celelalte valute convertibile, se va deprecia și față de leu. Cu influențe și din economia internă, de unde leul se apreciază sau se depreciază față de toate celelalte valute. Efectele sunt însă directe asupra produselor care au ca referință valoarea dolarului, cum ar fi carburanții.
Economia SUA are nevoie de susținere
Devine astfel foarte important discursul președintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, care ilustrează politica monetară a SUA. Ultima intervenție oficială a avut loc săptămâna trecută, când Ben Bernanke a ținut și prima conferință de presă a unui șef Fed după întâlnirea comitetului de politică monetară. Unde principala informație transmisă este că economia are încă nevoie de sprijin, iar relaxarea monetară va continua din cauza presiunilor inflaționiste. „Urmărim cu atenție creșterea prețului la benzină, lucru care pune serioase probleme multor oameni și care este defavorabil revenirii economice”, a spus Ben Bernanke.
Totuși, șeful Fed spune una și face alta. El a anunțat că va duce până la capăt programul de continuare de bonduri guvernamentale în valoare de 600 miliarde dolari până la sfârșitul actualului trimestru, adică va tipări în continuare dolari pe care Executivul să îi pompeze în economie. Astfel va crea presiune pe deprecierea monedei, devalorizare care duce inevitabil la scumpirea produselor cu referință la dolar, inclusiv a țițeiului și a combustibililor de la pompele americane.
Aurul și petrolul se scumpesc
Presiunile inflaționiste la care face referire Bernanke se văd cel mai bine în prețul galonului de benzină, care a ajuns la 3,8-4 dolari în statele americane. Adică, un dolar pe litru, dublu față de 2009. În România, litrul de benzină este doi dolari pe litru, dar noi suntem în Europa, americanii fiind recunoscuți pentru prețurile foarte mici la combustibili.
Continuarea tendinței de depreciere a monedei americane se traduce prin menținerea creșterii prețurilor la petrol și materii prime. Aurul, spre exemplu, a ajuns la 1.530 de dolari pe uncie, spre bucuria investitorilor în metalul prețios, iar barilul de petrol WTI a urcat până la 112 dolari. Șeful Fed preferă însă să pună scumpirea petrolului pe seama cererii majorate din economiile emergente și prognozează o stabilizare a prețului pe termen mediu sau chiar o scădere.
Revenind la prețul carburanților de la pompele românești, scumpirea barilului de petrol ar trebui să fie compensată de deprecierea dolarului față de leu. Combustibilii de la noi s-au scumpit însă și anul acesta cu o medie de aproape 10%.
Leul se va aprecia în continuare
Cursul euro/dolar a ajuns la aproape 1,5 dolari pe euro. Deprecierea monedei americane nu se va opri însă aici în condițiile în care economia a crescut, în primul trimestru, cu doar 1,8%, sub așteptările pieței și sub nivelul de 3,1% din ultimele trei luni ale anului trecut. Susținerea economiei înseamnă și menținerea dobânzii de referință a Fed la minimele istorice din prezent, adică aproape de zero, ceea ce facilitează creditele în monedă americană.
Până la întărirea „pe termen mediu” a dolarului, moneda va continua să se deprecieze și față de leu, care continuă să se afle într-o poziție de apreciere față de valute. Economia autohtonă nu ajunge la performanțele celei americane, dar stoparea căderii, preconizată anul acesta, ajută și moneda națională. În ceea ce privește prețurile cu referință la dolar, se așteaptă mai degrabă o stagnare la actualele niveluri, nefiind preconizată vreo ieftinire, dar nici o scumpire semnificativă.