Dolarul american a atins luni, 22 aprilie, un nou maxim al ultimilor 34 de ani în raport cu yenul, în tranzacţii reduse. Participanţii de pe piaţă au luat în considerare mai multe aspecte importante.
Dolarul american a urcat până la 154,85 yeni pe unitate, conform Reuters. Ulterior, a fost în urcare cu 0,1%, la 154,81 yeni pe unitate.
Astfel, s-a aflat la o mică distanţă de nivelul 155, care este următorul pe radarele traderilor, pentru o posibilă intervenţie.
Dolarul american a urcat până la 154,85 yeni pe unitate
Yenul a atins un nou minim înainte de şedinţa de politică monetară Băncii Japoniei (BOJ) programată vineri.
Participanţii de pe piaţă au luat în considerare poziţia Rezervei Federale pentru dobânzi ridicate pentru mai mult timp.
Totuși, au rămas atenţi la orice semne de intervenţie din partea autorităţilor japoneze pentru a susţine yenul aflat în dificultate.
Moneda americană s-a întărit zilele trecute cu 1,7% faţă de un coş de şase monede
Amintim că moneda americană s-a întărit zilele trecute cu 1,7% faţă de un coş de şase monede. Aceasta a fost cea mai bună performanţă săptămânală din septembrie 2022.
Odată cu reuniunea miniștrilor de Finanțe de la Washington de săptămâna trecută, s-a constat o creștere a valorii dolarului american față de majoritatea celorlalte valute majore.
Axios notează că acest lucru a complicat viața factorilor de decizie economică din întreaga lume. Creșterea înregistrată de dolarul american slăbește alte monede majore.
La rândul ei, situația riscă să alimenteze inflația în țări care s-au străduit deja să reducă presiunile prețurilor.
Datoriile în dolari, mai ales de pe piețele emergente, tind să fie mai oneroase, limitând activitatea economică, potrivit sursei menționate.
Simultan, pentru unele țări va fi mai dificil să intervină pentru a-și susține moneda, în speranța că vor opri ieșirile de capital.
Economia SUA a avansat în ciuda creșterilor ratelor dobânzii decise de Rezerva Federală
Economia SUA continuă să avanseze, dovedind o creștere robustă, în ciuda creșterilor ratelor dobânzii decise de Rezerva Federală.
Acest lucru pune sub semnul întrebării momentul în care va avea loc o reducere a ratelor dobânzii, împingând în sus randamentele titlurilor de trezorerie ale SUA și ale altor active financiare.
Între timp, elementele fundamentale care conduc creșterea în SUA, inclusiv investițiile la scară largă în capacitatea de producție și prezența marilor companii de tehnologie, indică faptul că investitorii globali văd randamente puternice ale activelor în dolari, înclinând și mai mult balanța în favoarea dolarului.
Indicele dolarului, care măsoară dolarul în raport cu șase monede majore ale economiei avansate, a crescut cu 5% față de cel mai recent minim, din 27 decembrie.