La Bursa din Sibiu tranzactiile s-au desfasurat normal la o zi dupa atacurile teroriste asupra Statelor Unite, atat piata paritatii, cat si pietele leu/ dolar si leu/euro fiind stabile. „A fost normal ca piata sa fie temperata, pentru ca, desi economia Statelor Unite dadea semne vadite de declin, ea ramane o economie puternica, despre care se stie ca a mai rezistat cu succes si in alte momente dificile ale istoriei, cu ocazia altor atacuri teroriste. Efectele economice, desigur, nu vor fi imediate, si impactul asupra vietii politice si financiare internationale se va resimti, probabil, pe termen lung”, a declarat presedintele bursei sibiene, dl Teodor Ancuta.
Primele contracte leu/dolar cu scadenta in septembrie au fost tranzactionate la bursa din Sibiu la pretul de 30.750 lei, urmatoarele fiind realizate, in data de 17 august, la 30.450 lei. In prima zi de tranzactionare a lunii curente a fost realizata o tranzactie hedging de 500 contracte, la un pret de 30.500 lei, ceea ce presupune o depreciere lunara a leului de circa 1,52%. In urmatoarele zile pretul futures al raportului leu/dolar s-a mentinut in jurul acestei valori, minimul fiind de 30.493 lei, in timp ce maximul, de 30.575 lei, a fost inregistrat in data de 11 septembrie. Miercuri, 12 septembrie, a doua zi dupa tragicele evenimente de la New York si Washington, pretul a coborat la 30.500 lei, cumparatorii oferind 30.400 lei/dolar, in timp ce vanzatorii au solicitat 30.600 lei/dolar.
„Injectia de 80 de miliarde de dolari facuta pe pietele internationale de capital de catre marile banci nationale, imediat dupa atacul terorist, a anesteziat tentatiile speculative asupra dolarului, ceea ce s-a reflectat si in piata spot autohtona, cursul dolarului fiind stabil”, comenta un broker sibian. Acesta a continuat, precizand ca nu sunt de asteptat pe termen scurt evenimente deosebite in ceea ce priveste evolutia monedei americane. Trebuie remarcat ca hedgerii au ales ca modalitate de acoperire si optiunile de tip CALL. Astfel, au fost tranzactionate 3.000 de optiuni la un pret de 30.700 lei, cu prime de 234.000 lei/optiune, alte 20 de optiuni fiind realizate la pretul de exercitare de 30.600 lei/dolar, cu prime de 70.000 lei/optiune.
Toma Dosteteanu, directorul Casei Romane de Compensatie (CRC), considera ca „referitor la cotatia monedei nationale in raport cu dolarul, in ultimele trei saptamani piata interbancara a fost mai agitata comparativ cu perioada de vara. Au existat zile de crestere a cursului, care au fost urmate de perioade in care cursul nu a crescut deloc sau chiar a scazut. Hedgerii de la Sibiu au deschis pozitii pe dolar cu scadenta in septembrie inca din august, iar luna aceasta si-au mutat atentia catre octombrie, deschizand 442 de pozitii la pretul futures de 31.170 lei/dolar. Ma astept ca in saptamanile urmatoare sa apara primele tranzactii cu scadenta la sfarsitul anului, in jurul a 33.000 – 33.500 lei/ dolar, poate chiar sub 33.000 lei”, a incheiat Dosteteanu.
La inceputul lunii pretul pentru octombrie era de 31.300 lei, care s-a mentinut pana in data de 10 septembrie, cand dolarul a scazut la 31.125 lei. A doua zi dolarul a fost tranzactionat la pretul de 31.170 lei, ceea ce presupune o depreciere a leului, comparativ cu cotatia futures pe septembrie, de circa 2,2%. „O asemenea depreciere a leului nu este nerealista, avand in vedere ca inflatia pe august a fost de 2,2%, in timp ce pentru septembrie toate prognozele iau in calcul o crestere a preturilor de minimum 2%”, comenta un dealer sibian. Joi, 13 septembrie, cotatiile din piata sibiana erau de 31.120 lei/dolar la cumparare si 31.250 lei la vanzare.
Euro nu a fost lasat sa profite
Prima parte a lunii septembrie nu a fost foarte favorabila monedei europene, care a avut un trend descendent. Daca la data de 31 august pretul euro a fost de 91,5 centi, in prima zi a lunii septembrie acesta a coborat la 90,86 centi. Minimul primei parti a lunii a fost atins la 6 septembrie, cand euro a scazut pana la 88,65 centi, pe fondul previziunilor privind incetinirea cresterii economice europene in trimestrul doi la 0,1%, fata de 0,5% in primul trimestru. A doua zi insa, euro a urcat spectaculos la 90,45 centi, ca urmare a anuntarii cresterii somajului american la 4,5%. Luni, 10 septembrie, pretul euro a urcat la 90,7 centi, pentru ca doua zi dupa atacarea Americii, euro sa atinga un pret futures de 90,8 centi. Joi, 13 septembrie, in piata futures de la Sibiu s-au realizat contracte pe paritatea euro/dolar la un pret de 90,8 centi, in timp ce in pietele internationale moneda unica era cotata intre un minim de 90,43 centi si un maxim de 90,85 centi.
In opinia directorului CRC, „va fi interesant de urmarit evolutia dolarului in raport cu euro si yenul, in urma recentelor evenimente din SUA. De doua luni, numarul pozitiilor deschise pe contractul euro/dolar este foarte mare, ceea ce ma face sa cred ca operatorii nostri il folosesc mai nou si pentru hedging, datorita lichiditatii sale crescute in raport cu alte contracte”, a incheiat Dosteteanu.
In piata options a paritatii euro/ dolar au fost realizate optiuni de tip CALL la pretul de 90,5 centi, cu prime cuprinse intre 50.000 si 100.000 lei/optiune. Optiunile PUT au fost realizate la pretul de 90 centi, cu prime de 30.000 lei, si 89,5 centi, cu prime de 70.000 lei/optiune.
Raportul leu/euro a inceput luna cu un pret futures de 27.700 lei, in scadere cu 300 de lei comparativ cu sfarsitul lui august. Pretul de 28.000 lei/euro, fusese luat in considerare de operatorii sibieni in momentul in care, la jumatatea lunii trecute, moneda unica se afla pe un trend puternic ascendent, urcand la un maxim de 92,5 centi. In data de 5 septembrie pretul futures cu scadenta lunara a coborat la 27.200 lei, pentru ca in dimineata zilei de 13 septembrie in piata sa fie atasate cotatii de cumparare de 27.601 lei/euro, ceea ce indica opinia ca euro va cunoaste o evolutie crescatoare pana la sfarsitul lunii.
Pentru sfarsitul lunii octombrie euro era cotat la inceputul lunii curente la 29.500 lei, dupa doua zile pretul coborand la 29.100 lei. In data de 11 septembrie pretul raportului leu/euro a fost stabilit la 28.300 lei, in urma realizarii unor operatiuni de hedging.
Dolarul are scut antiteroDolarul are scut antitero
20 septembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 20 septembrie 2001, 15:00
La Bursa din Sibiu tranzactiile s-au desfasurat normal la o zi dupa atacurile teroriste asupra Statelor Unite, atat piata paritatii, cat si pietele leu/ dolar si leu/euro fiind stabile. "A fost normal ca piata sa fie temperata, pentru ca, desi economia Statelor Unite dadea semne vadite de declin, ea ramane o economie puternica, despre care se stie ca a mai rezistat cu succes si in alte momente dificile ale istoriei, cu ocazia altor atacuri teroriste. Efectele economice, desigur, nu vor fi imedia
Etichete: arhiva,
centi,
futures,
septembrie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook