Dolarul atinge maximul ultimilor 20 de ani. Fed indică rate mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp
Dolarul american a ajuns la maximul ultimelor două decenii în raport cu un coș de valute, asta după ce președintele Rezervei Federale a anunțat că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se întâmplă pentru ca inflația în creștere să fie redusă.
Valuta americană a ajuns la 109,44 în cursul tranzacțiilor din Asia, motiv pentru care restul valutelor au ajuns la noi minime. De asemenea, a pus o nouă presiune asupra omologilor de pe piețele emergente.
Un dolar a ajuns la 138,88 față de yenul japonez, acesta fiind cel mai mare nivel din 21 iulie. În același timp, yuanul a scăzut la un nou minim al ultimilor doi ani, de 6,9321 pentru un dolar.
În ceea ce privește lira sterlină, aceasta a ajuns la un minim al ultimilor doi ani și jumătate. Astfel, aceasta a ajuns la 1,1656 dolari, în timp ce ultima dată a fost în scădere cu 0,61% la 1,1658 dolari. Mai mult decât atât, euro a scăzut cu 0,49% la 0,9916 dolari.
Va dura ceva până când Fed va putea controla inflația
Mișcările au extins câștigurile dolarului înregistrate vineri, când Powell a avertizat că vor exista „unele dureri” pentru gospodării și întreprinderi, deoarece va dura ceva timp până când Fed va controla inflația.
„Powell a spus clar că nu există un pivot dovish, așa cum se așteptau unii participanți pe piață”, a declarat Carol Kong, asociat senior pentru strategie valutară și economie internațională la Commonwealth Bank of Australia.
„Cred că în această săptămână, (indicele dolarului american) va urca și mai mult spre 110 puncte, în condițiile în care participanții de pe piață continuă să se aștepte la cicluri de înăsprire mai agresive din partea principalelor bănci centrale.”
Randamentele la titlurile de stat americane au crescut și ele luni pe fondul comentariilor lui Powell, randamentul la doi ani urcând la 3,4890%, cel mai ridicat de la sfârșitul anului 2007, în timp ce randamentul la 10 ani s-a situat în jurul valorii de 3,1229%.
Dobânda ar putea crește cu peste 50% din septembrie
În prezent, piețele estimează la 76,5% șansele unei creșteri a dobânzii cu 75 de puncte de bază la următoarea ședință a Fed din septembrie.
„În timp ce discuția privind amploarea majorărilor de rate ar putea începe să treacă în plan secundar de aici încolo, accentul se va muta pe ratele maxime și pe cât timp vor fi menținute acestea”, a declarat Charu Chanana, strateg de piață la Saxo Capital Markets.
În ciuda potențialului unei creșteri atât de mari la ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europene din septembrie, euro a avut probleme, investitorii fiind mai mult concentrați pe criza energetică din blocul comunitar.
Piețele iau în calcul riscul ca BCE să majoreze rata dobânzii cu 75 de puncte de bază luna viitoare, după ce unii dintre factorii de decizie politică au manifestat interes pentru o astfel de mișcare.
Cu toate acestea, Chanana de la Saxo a declarat că cel mai mare accent va fi pus pe întreținerea Nord Stream și pe rapiditatea cu care gazoductul va fi repus în funcțiune, în condițiile în care se așteaptă ca gigantul energetic rus Gazprom să oprească livrările de gaze naturale către Europa în această săptămână, între 31 august și 2 septembrie.