Seria datelor macroeconomice publicate recent arată că economia americană nu stă chiar atât de rău precum declară pesimiştii. Ordinele pentru bunuri de folosinţă îndelungată au scăzut în luna septembrie cu 1,7%, însă dacă excludem sectorul de transporturi şi cel de apărare, rezultă o cerere de astfel de bunuri în creştere cu 0,4%.
Raportul ADP (Automatic Data Processing), cu referire la numărul de noi locuri de muncă ce s-au creat în economia americană în luna octombrie, ne-a arătat o creştere a acestora cu 106.000, faţă de doar 60.000 cât indicau estimările din piaţă. Ca urmare, investitorii şi-au reconsiderat pozitiv aşteptările pentru raportul oficial, care va fi dat publicităţii pe 2 noiembrie, la peste 100.000.
În plus, produsul intern brut (valoarea în avans) aferent celui de-al treilea trimestru a crescut cu 3,9%, peste estimările analiştilor, care indicau o creştere de numai 3%. Din toate acestea rezultă că economia americană pare să facă faţă cu brio crizei din piaţa sub-prime şi a celei din pieţele de credit.
Federal Reserve, la şedinţa din 31 octombrie, a redus dobânda de referinţă la dolar cu 0,25% la 4,5%, exact cum se aştepta şi piaţa. Din declaraţia oficială a reieşit că oficialii FED estimează că reducerile dobânzii din septembrie şi octombrie ar trebui să asigure creşterea economică şi evitarea răspândirii efectelor crizei financiare. Cu toate acestea, conform FED, este posibilă o slăbire a ritmului de creştere economică pe termen scurt, din cauza sectorului financiar.
Ca urmare, dolarul a atins, imediat după şedinţa Federal Reserve, un nou minim istoric în raport cu euro, la 1,4504, în scădere cu peste 200 de pips faţă de săptămâna trecută.
Sursa: www.wbs.ro