Marti, 5 decembrie, la Bursa din Sibiu au aparut primele cotatii de vanzare pentru raportul leu/dolar cu scadenta luna viitoare. Operatorii au afisat cotatii de 32.850 lei, valoare care nu indica o schimbare a trendului actual al monedei nationale. Semnale de alarma nu exista, avand in vedere atat imbunatirea ratingurilor de tara, cat si evolutia pozitiva a dobanzilor la creditele externe, euroobligatiunile romanesti tranzactionandu-se foarte bine in ultima perioada, ceea ce a facut ca si dobanda sa inceapa sa scada.
Singurele semne de intrebare vin din piata interna, unde Finantele au reusit sa se imprumute la prima licitatie de titluri de stat din decembrie cu numai 731,4 miliarde lei, dintr-un total al cererii de 3.000 miliarde lei. Se pare ca bancile comerciale iau in calcul posibilitatea ca tinta inflationista de anul viitor, de 22%, sa fie depasita. La aceasta se adauga deficitul comercial, care a atins la sfarsitul lui octombrie 3,17 miliarde dolari, fata de 1,91 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut. De aceea, Florin Constantinescu de la agentia de brokeraj sibiana K&I Financial recomanda celor care isi acopera riscul valutar „sa acorde o atentie mai mare pentru scadentele la 3 – 4 luni, pentru care o prognoza corecta de curs valutar este mai greu de realizat”.
Calmul din piata valutara interna, unde in primele zile ale lui decembrie leul a reusit chiar o mica apreciere, l-a facut pe Darius Cipariu, de la agentia de brokeraj Cibinium, din Bucuresti, sa declare ca „pe piata futures leu/dolar se remarca un interes mult mai scazut din partea operatorilor decat in lunile trecute si chiar fata de aceeasi perioada a anilor trecuti. Fluctuatiile mici si mai ales foarte previzibile ale cursului au facut neatractive strategiile de acoperire a riscului valutar, hedgerii ramanand sa isi deschida pozitiile la inceputul anului viitor. Din punctul de vedere al speculatorilor, piata euro/dolar este mult mai interesanta decat cea leu/dolar, atat ca oportunitati de profit, cat si ca marje imobilizate in piata”.
Cumparatorii de contracte leu/dolar cu scadenta luna aceasta au avut pana la urma castig de cauza, primele tranzactii fiind realizate la preturi cuprinse intre 31.900 – 32.000 lei/dolar. Aceasta presupune o depreciere lunara a leului de circa 1,5%, valoare mai mica decat cea din noiembrie. Scaderea modesta a leului este confirmata si de valoarea primelor pe care le-au platit cumparatorii de optiuni CALL pe raportul leu/dolar. Optiunile au fost realizate la un pret de exercitare de 32.000 lei/dolar, cu prime de 60.000 lei/optiune.
Recesiunea din Japonia
intareste dolarul
Derivatele pe paritatea euro/dolar au dominat piata la termen a Bursei din Sibiu in luna noiembrie. Din cele 9.251 contracte futures in valoare de 94 miliarde lei realizate luna trecuta, 8.750 au fost tranzactionate in piata paritatii. In piata optiunilor, ponderea contractelor euro/dolar a depasit, de asemenea, 50%. In opinia lui Alice Oprea, vicepresedinte al Bursei, „desi raportul euro/dolar reprezinta suportul cel mai potrivit pentru operatiuni speculative, nu sunt de neglijat posibilitatile de protectie de care ar putea beneficia, de exemplu, agentii economici care isi platesc importurile de materii prime in dolari si isi exporta produsele finite in Uniunea Europeana. Desigur, nu este exclusa nici situatia inversa”.
Sfarsitul lui noiembrie a fost caracterizat de cresterea euro fata de dolar. Primele zile din decembrie pareau sa confirme un asemenea trend, numai ca prabusirea economiei japoneze, care s-a scufundat intr-o recesiune adanca (ceea ce a dus la o scadere a ratingurilor acestei tari), au adus din nou in prim plan dolarul.
Chiar daca majoritatea investitorilor internationali fug de yen, moneda europeana nu a reusit sa profite de acest trend. La cresterea monedei americane a contribuit si imbunatatirea unor indicatori economici de peste Ocean, in timp ce investitorii asteptau decizia de joi, 6 decembrie, a Bancii Centrale Europene, privind o noua posibila scadere a ratei dobanzii de refinantare, ca urmare a scaderii inflatiei anualizate in zona euro.
In data de 29 noiembrie, pretul euro a fost de 89,15 centi, in ultima zi a lunii trecute paritatea fiind stabilita la 89,05 centi/euro. Prima zi a lui decembrie a fost deosebita pentru speculatori, care au profitat de spreadul mare dintre minima si maxima zilei, care a fost de 1,29 centi. Cei ce au anticipat corect evolutia euro au putut sa isi incaseze in aceeasi zi profitul. In data de 4 decembrie euro a coborat la 89,05 centi, pentru ca dupa doua zile tranzactiile sa se desfasoare intre valori de 88,8 si 88,9 centi/euro. Se pare ca prognozele optimiste privind atingerea unei paritati de 95 de centi la sfarsitul anului sunt tot mai indepartate.
In piata options inca nu exista castigatori. Optiunile CALL s-au realizat la preturi de exercitare de 90 centi, cu prime de 50.000 – 75.000 lei/optiune, in timp ce optiunile PUT s-au tranzactionat la preturi de 88 centi, cu prime de 70.000 lei/optiune si de 89 centi cu prime de 80.000 – 85.000 lei/optiune.
Victor Pop, de la agentia Vanguard Futures, considera ca „preturile actiunilor SIF din ultimele zile sunt stabilite sub presiunea vanzatorilor care profita de trendul crescator din ultima perioada ca sa isi marcheze profiturile, mai ales ca vacanta bursei de la sfarsitul acestui an o sa fie mai lunga; banii se pot plasa pe piata monetara, strategie care este posibil sa fie castigatoare in ipoteza ca, dupa sarbatori, cotatiile SIF vor fi mai mici decat in prezent. In ultima perioada, dolarul are o evolutie modesta, iar daca aceasta se va mentine pana la sfarsitul anului, pentru ianuarie se poate prognoza continuarea trendului crescator al pretului actiunilor SIF”.
La Bursa din Sibiu, in data de 3 decembrie au fost afisate cotatii de 1.450 lei la cumparare si 1.550 lei la vanzare pentru contractele DESIF 1. In cazul contractelor DESIF 3, cotatiile au fost de 1.410 lei la cumparare si 1.590 lei la vanzare.
Dolarul creste conform planului
13 decembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 13 decembrie 2001, 14:00
Marti, 5 decembrie, la Bursa din Sibiu au aparut primele cotatii de vanzare pentru raportul leu/dolar cu scadenta luna viitoare. Operatorii au afisat cotatii de 32.850 lei, valoare care nu indica o schimbare a trendului actual al monedei nationale. Semnale de alarma nu exista, avand in vedere atat imbunatirea ratingurilor de tara, cat si evolutia pozitiva a dobanzilor la creditele externe, euroobligatiunile romanesti tranzactionandu-se foarte bine in ultima perioada, ceea ce a facut ca si doband
Etichete: arhiva,
centi,
decembrie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Romanii sunt mari consumatori de divertisment
- Carduri pentru datorii
- Ordonanta de urgenta nr. 147/9 noiembrie 2001
- La fel ca in Danemarca
- Informarea publica se lanseaza la primavara
- Automate de produs bani
- Apartamente de 28.000 USD in Kusadasi
- Exall cade din lac in put
- Partiile de schi sunt deja aglomerate
- Colectionarii de arme sunt perle rare