Deprecierea zilnica a monedei nationale in raport cu dolarul ramane in jurul valorii de 20 de lei. In lunile februarie, martie, aprilie, rata de depreciere lunara a monedei nationale a fost cu 0,13 - 0,35%, sub rata inflatiei. Dealerii anticipeaza, pentru acest an, o depreciere in jurul procentajului de 30%, in conditiile atingerii unei rate anuale a inflatiei de 32 - 35%. Cresterea bancnotei americane este mult incetinita si sustinuta, in acelasi timp, de interventiile bancii centrale. Cu excep
Deprecierea zilnica a monedei nationale in raport cu dolarul ramane in jurul valorii de 20 de lei. In lunile februarie, martie, aprilie, rata de depreciere lunara a monedei nationale a fost cu 0,13 – 0,35%, sub rata inflatiei. Dealerii anticipeaza, pentru acest an, o depreciere in jurul procentajului de 30%, in conditiile atingerii unei rate anuale a inflatiei de 32 – 35%. Cresterea bancnotei americane este mult incetinita si sustinuta, in acelasi timp, de interventiile bancii centrale. Cu exceptia lunii ianuarie din acest an, in februarie, martie si aprilie, Banca Nationala a fost cumparator net de valuta. Interventia bancii centrale a fost tocmai pentru a contracara o coborare a cotatiilor monedei americane, pe fondul unui exces de valuta in piata valutara interbancara. In aceasta perioada, cumpararile de valuta de la clienti au fost net superioare vanzarilor: 32 milioane de dolari fata de 27 milioane dolari in februarie, 31 milioane de dolari fata de 30 milioane de dolari in martie, 33,7 milioane de dolari fata de 31 milioane de dolari, in luna aprilie.
Plasamentele in lei bat investitia in dolari
O schimbare semnificativa a situatiei de pe piata valutara nu este posibila in absenta unor evenimente puternice, de orice natura: sociala, politica sau economica, iar premise pentru aparitia unor asemenea fenomene nu exista. Asa cum nu exista investitii in Romania care, ipotetic, ar putea provoca repatrieri de valuta si, implicit, o presiune pe leu, in piata valutara. Singurul eveniment posibil in perioada imediat urmatoare este semnarea Acordului cu Fondul Monetar International. Va putea parafarea unei intelegeri cu Fondul sa provoace insa modificari in programul guvernamental care sa produca efecte asupra pietelor valutara si monetara? Cateva elemente sunt esentiale: arieratele, politica salariala, deficitul bugetar. Daca autoritatile ar incepe un program real de reducere a arieratelor, concomitent cu o politica restrictiva a salariilor, atunci un deficit bugetar mai mic decat cel programat initial, pentru acest an, dar agreat de FMI nu ar fi o problema majora. Daca insa lucrurile nu vor sta asa, atunci vor trebui bani care sa faca posibila achitarea facturilor de plata ale administratiei centrale.
Banii pot veni din imprumuturi interne, de la banci si clientii acestora si de la populatie. Aceasta ar intretine insa un nivel ridicat al dobanzilor si riscul inflamarii inflatiei. Pentru ultima emisiune de certificate de trezorerie destinata populatiei, inca in derulare, Ministerul Finantelor acorda o dobanda de 40% pe an, cu 4% mai mare decat dobanzile pasive practicate in sistemul bancar. Ultima emisiune de titluri de stat emise saptamana trecuta de Finante, pentru bancile comerciale si clientii acestora persoane juridice, s-a incheiat prin vanzarea de certificate de trezorerie cu un randament mediu de 46%. Aceasta, in conditiile in care autoritatile romane au anuntat o tinta de inflatie de 25%, in acest an. Pe de alta parte, oficialii Ministerului Finantelor au anuntat ca obiectivul pentru 2001 este sa aduca nivelul mediu al randamentului la titlurile de stat la 35%.
Un acord cu FMI permite insa Romaniei o iesire mai facila pe pietele externe de capital. Iar acest lucru ridica povara cheltuielilor cu dobanzile pe care Finantele ar trebui sa le plateasca la intern pe termen scurt. Doua emisiuni de euroobligatiuni au fost lansate de Romania pe pietele private de capital, una in noiembrie anul trecut, alta in martie a.c., fiecare in valoare de 150 milioane de euro. In prezent, Finantele se pregatesc pentru o noua emisiune de eurobonduri. In aceasta perspectiva, pe piata valutara nu exista nici un motiv pentru ca situatia sa ia o intorsatura radicala.
Pe de alta parte, rezerva valutara a Bancii Nationale, care de la inceputul anului a crescut incontinuu, pana la un nivel de aproape 2,9 miliarde de dolari, ii permite bancii centrale sa tina cotatiile din piata valutara sub un control riguros. In aceste conditii, dealerii din piata valutara afirma ca plasamentele la termen, in lei, promit, in continuare, randamente mai bune decat investitia in bancnota americana.
Tranzactiile de saptamana trecuta, incheiate in ringul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS), s-au facut la cotatii in jur de 28.800 lei pentru un dolar.
Dobanzi la depozite si tranzactii, pe piata monetara
Rata medie anuala a dobanzii
Perioada Depozite Tranzactii
Ianuarie 46,96% 42,73%
Februarie 47,28% 44,92%
Martie 48,69% 46,59%
Aprilie 48,30% 45,15%
Sursa: BNR