Dolarul, din nou la rascruce?

După recordul istoric de la 1,6018, cotaţia EUR/USD a înregistrat un picaj abrupt, până în zona 1,5600, ca urmare a veştilor rele din zona economiei europene. După această „minicorecţie“, tranzacţionarea s-a făcut într-o marjă destul de strânsă, de aproximativ 50 pips, în aşteptarea deciziei Fed. Acum câteva săptămâni, investitorii erau împărţiţi: va tăia FED dobânda de referinţă cu 0,50% sau cu 0,75%? Însă datele despre inflaţie, publicate re

După recordul istoric de la 1,6018, cotaţia EUR/USD a înregistrat un picaj abrupt, până în zona 1,5600, ca urmare a veştilor rele din zona economiei europene. După această „minicorecţie“, tranzacţionarea s-a făcut într-o marjă destul de strânsă, de aproximativ 50 pips, în aşteptarea deciziei Fed.

Acum câteva săptămâni, investitorii erau împărţiţi: va tăia FED dobânda de referinţă cu 0,50% sau cu 0,75%? Însă datele despre inflaţie, publicate recent, dar şi ceea ce rezulta din „decriptarea“ declaraţiilor oficialilor FED au indus ideea unei reduceri cu numai 0,25% şi, în plus, un mesaj transmis către pieţe cum că FED este la capătul seriei de reduceri a dobânzii. Într-adevăr, datele recent publicate arată că economia SUA pare să nu fi intrat într-o pasă extrem de proastă: PIB aferent primului trimestru a înregistrat o creştere de 0,6%, peste estimările analiştilor (0,2%), iar raportul ADP (care monitorizează situaţia locurilor de muncă) a arătat că, în aprilie, economia SUA a adăugat 10.000 de noi locuri de muncă în sectorul privat, mult peste aşteptările din piaţă. În plus, în perioada recentă, s-a constatat şi o relaxare a pieţelor de credit, problema „Numărul 1“ din sistemul financiar, dar şi o creştere a inflaţiei. Toate acestea arată de ce pieţele au pus în preţ un FED „hawkish“.

Fed, la şedinţa din 30 aprilie, a livrat pieţelor financiare măsurile aşteptate: a redus cu numai 0,25% atât dobânda de referinţă, până la 2%, cât şi pe cea de discount, la 2,25%, şi a semnalat, în declaraţia oficială, că este foarte probabilă o pauză în seria de reduceri, de acum încolo. Ca urmare, după reacţia iniţială de scădere faţă de euro până în zona 1,5620, dolarul s-a întărit în sesiunea următoare până la 1,5480 şi este posibil să îşi continue trendul de creştere, cel puţin pe termen scurt, mai ales dacă şi datele oficiale despre şomajul din SUA, ce vor fi publicate vineri, 2 mai, vor indica o creştere a noilor locuri de muncă.

Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008