Cotaţia euro faţă de dolar a depăşit, în sfârşit, pragul psihologic de la 1,60, însă nu a reuşit o închidere peste acest nivel. Traseul urmat de cotaţie în această săptămână a fost însă destul de sinuos: un minim la 1,5710, urmat apoi de recordul istoric de mai-sus, după care a intrat în picaj până la 1,5636.
EUR-USD a înregistrat o scădere în sesiunea din 18 aprilie, în urma publicării rezultatelor trimestriale de către Citigroup şi Caterpillar. Rezultatele bune au dat speranţe celor care cred într-o revenire rapidă a economiei SUA sau, în cel mai rău caz, acela al intrării într-o recesiune de scurtă durată.
Însă, ca orice veste bună pentru dolar în acest climat tensionat al pieţelor internaţionale, efectul pozitiv nu a durat mult. Euro a recuperat apoi terenul pierdut în fata dolarului şi a „ţâşnit“ peste pragul de 1,6 pe fondul celor declarate de Yves Mersch, membru al Consiliului Guvernator al BCE. Estimările referitoare la o inflaţie de 3% până spre sfârşitul anului obligă BCE să se întrebe dacă trebuie mărită dobânda la euro, fapt care a convins traderii să împingă cotaţia la 1,6018.
Totuşi, se pare că piaţa a supralicitat şansele ca BCE să ridice foarte curând dobânda: indicele IFO, al activităţii de bussiness din Germania, a scăzut la 102,4 în aprilie, de la 104,8 în luna martie, cea mai mică valoare înregistrată din ianuarie 2006. Chiar dacă următoarea modificare a dobânzii va fi „în sus“, datele recente nu relevă iminenţa acesteia şi, ca urmare, cotaţia EUR-USD a scăzut în sesiunea din 24 aprilie. În plus, faptul că Jean-Claude Trichet, dar şi alţi membri BCE, au „îndulcit“ puţin retorica, a determinat accentuarea scăderii până în zona 1,5650.
Nereuşita unei închideri peste 1,6, dar şi scăderea ce a urmat au schimbat puţin datele problemei, în sensul că dolarul va fi „pe val“ dacă Fed va reduce dobânda de referinţă cu doar 0,25%. Rămâne însă să vedem cât va dura acest val…
Capital – Editia nr. 17, data 30 aprilie 2008