In ringul Bursei Monetar Financiare si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), cotatiile pentru dolarul lunii decembrie au ajuns miercuri, 24 noiembrie, la 19.151 lei/dolar, dupa o buna perioada de timp in care brokerii din ringul sibian nu acceptau oferte de cumparare sub 19.400 lei pentru un dolar. Sub presiunea pietei, unde se tranzactionasera in ziua precedenta, 100 de asemenea contracte, cotatia s-a stabilizat, pe moment, la valori de 19.151 lei/dolar, pe un trend usor depreciativ.
La Sibiu, se apropie scadenta lunii noiembrie, iar cotatiile se aliniaza usor cursului de schimb comunicat de BNR, ce consemneaza continua depreciere a leului fata de dolar. Basis-ul (diferenta intre pretul futures si cel al activului suport, aici cursul de schimb oficial leu/dolar) isi mentine posibilitatile de a genera profit in piata futures sibiana, fapt pentru care nici investitorii nu s-au grabit in ultimele zile ale lunii sa isi lichideze pozitiile detinute in piata. Joi dimineata, tranzactiile cu acest tip de contracte se desfasurau sporadic pe un palier de preturi oscilant. Unul dintre brokeri spune ca, in piata, cotatia a scazut la un moment dat pana la circa 17.950 lei/dolar, pentru ca apoi sa revina in jurul valorii de 18.150 lei.
BNR taie pofta de
speculatii contra leului
Cotatiile ar fi ajuns si mai sus, daca puternica interventie a BNR in piata valutara interbancara, de luni, nu ar mai fi taiat din gustul pentru speculatii pe care il cultiva in aceste zile principalele banci prezente in piata. De altfel, in opinia oficialilor BNFMS, deprecierea leului fata de dolar, inregistrata in ultimele zile, se datoreaza si operatiunilor speculative angajate in piata de reprezentantii principalelor banci. Dar acestea nu sunt singurele cauze ale avantului cu care leul sare peste bariere. Lucru recunoscut, cand oficial, cand nu, devalorizarea leului va continua si in pragul anului 2000, iar specialistii BNR nu se omoara acum sa elaboreze politici care sa stopeze aceasta evolutie. Nici nu ar putea face mare lucru, considera unii analisti financiari, in conditiile in care economia romaneasca aduce, mai degraba, cu un parc de vechituri decat cu o fabrica de locomotive capabile sa traga dupa ele si vagoanele fara roti de genul marilor consumatori de lichiditati financiare precum Roman SA Brasov sau Bancorex si, dupa cum se anunta, Banca Agricola.
„In asemenea conditii, spune Cristian Rubint Ratiu, secretarul general al BMFMS, este putin probabil ca leul sa se aprecieze mai solid in fata dolarului in aceasta perioada dificila. Faptul ca exporturile romanesti se orienteaza inspre zona euro, valuta in fata careia leul pare ca se devalorizeaza mai putin, nu inseamna ca acesta va fi mai aparat de o depreciere continua in fata dolarului. Nu trebuie uitat ca, la randul sau, euro se raporteaza la paritate cu dolarul, iar piata spot internationala arata deseori un dolar in ascendenta fata de valuta unica europeana.
Paradoxal, ar putea spune unii, investitorilor de pe piata futures, aceste evolutii le convin de minune. Nivelul speculatiilor pe raportul de schimb leu/dolar a crescut o data cu accentuarea deprecierii leului. In piata, sunt deschise peste 420 de pozitii, iar tranzactiile au un ritm mai sustinut in momentele in care operatorii de pe piata spot sunt si ei mai activi.
Aceste influente se manifesta si asupra preturilor de pe pietele futures romanesti. Ca si la Sibiu, piata futures a Bursei Romane de Marfuri (BRM) inregistreaza declinul constant al leului. Cum pe aceasta piata se tranzactioneaza acum doar contracte scadente in decembrie, evolutia depreciativa a leului este chiar mai evidenta decat la Sibiu. Miercuri, 24 noiembrie, cotatiile pentru contractele de tip dolar BRM inregistrau valori de 18.800 lei/ dolar, dupa cateva zile in care trendul depreciativ al leului a fost confirmat de valorile oficiale ale cursului de schimb comunicat de BNR. Oficialii BRM considera, la randul lor, ca pragul „19.000 nu este deloc departe, chiar daca acesta va fi inregistrat, in prealabil, in tranzactiile futures si, apoi, in piata spot. Operatorii prezenti pe aceasta piata continua sa acumuleze pozitii deschise, chiar daca numarul tranzactiilor se mentine fluctuant, caracteristica ce influenteaza, in final, volumul zilnic al tranzactiilor futures de la Bucuresti. Miercuri, valoarea totala a acestora a depasit usor 75,2 milioane de lei. O singura tranzactie cu patru contracte de tip dolar BRM a fost efectuata in piata bucuresteana.
Noul instrument de speculatie futures, pus la dispozitia clientilor BRM, dupa mijlocul lunii noiembrie, contractul de tip euro/dolar, nu s-a impus inca in atentia speculatorilor prezenti in ringul futures bucurestean.
Investitorii nu au mirosit gradul de volatilitate mai accentuat al pietei la paritate euro/dolar manifestat in ultimele zile si au trecut pe langa sansa obtinerii unor profituri facile. Nimic de imputat insa, in conditiile in care piata bucuresteana a contractelor la paritate este inca in formare.
Euro e mai scump la Sibiu decat la Bucuresti
Sase pozitii au fost initiate si pentru acest tip de contracte scadente in decembrie, dar cotatiile initiale au ramas nemodificate in conditiile in care tranzactiile lipsesc inca din piata la paritate bucuresteana. Cotatiile la paritate euro/dolar, scadente in decembrie 99, estimeaza la Bucuresti o valoare de 1,04 dolari/ euro, o cotatie cu circa 30.000 lei (0,0030 pipsi) mai mica decat cea inregistrata in aceeasi zi in piata similara de la Sibiu. Un investitor inspirat ar fi putut profita de pe urma unei actiuni de arbitraj care, la un numar mare de contracte tranzactionate simultan (long la Bucuresti, short la Sibiu), ar fi putut deveni profitabila.
Evolutia cotatiilor pentru paritatea euro/dolar este mult mai animata la Sibiu. Piata isi pastreaza un nivel ridicat al volatilitatii, conditii in care cresc, bineinteles, si riscurile la care se supun investitorii. Dolarul s-a apreciat in ultimele zile in fata valutei unice europene, fapt ce a dus la cresterea numarului speculatiilor lansate pe acest tip de contracte in piata sibiana de profil.
Lipsa tranzactiilor pe pietele americane (joi a fost „Tanksgiving Day – zi libera la americani) nu a produs asa cum unii anticipau o revenire a valutei euro in fata dolarului. Din contra, pe pietele spot europene, paritatea a ajuns la un moment dat pana la un minimum istoric (dupa cum l-au caracterizat brokerii sibieni), de circa 1,0165 dolari/euro. Joi dimineata, tranzactiile in piata de la Sibiu se incheiau pe un palier oscilant intre 1,0250 si 1,0290 dolari/euro, preturi ce nu lasau loc pentru anticipatii de un termen prea indelungat. Desi, pana la scadenta, mai erau doar trei zile, operatorii nu se grabeau sa-si lichideze pozitiile deschise, insemna ca oricand era loc pentru evolutii surpriza, care ar fi amplificat castigurile deja acumulate in conturile clientilor. Piata optiunilor a fost extrem de animata, dominata de tranzactii cu optiuni de tip „put 1,04, ale caror prime de tranzactionare erau cuprinse intre 100 si 200.000 lei. Peste 3.000 de pozitii deschise asteptau ziua de scadenta in piata sibiana a optiunilor la paritate.
Pe o piata atat de volatila, oricand este posibil un rebound, o revenire a preturilor in favoarea valutei euro. Deocamdata este greu de anticipat o evolutie pe termen lung, dar in piata exista si optiuni „call cu scadenta in decembrie, tranzactionate la prime de 25.000 lei si la preturi de exercitare de 1,0750 dolari/euro. Pe pietele futures sfarsitul anului promite sa fie unul deosebit de fierbinte.
Florian Gadea