In primele trei saptamani ale lunii iulie pietele internationale au privit cu ochi dulci moneda verde, euro coborand in 16 iulie la un minim de 1,114 dolari, valoare cu care nu se mai intalnise din mai. Au aparut imediat declaratii care vedeau euro coborand sub pragul de 1,10 dolari, ba chiar o revenire la egalitatea cu dolarul la sfarsitul anului. Se pare insa ca nu a fost decat un foc de paie; saptamana trecuta moneda europeana a urcat cu mai mult de trei centi, ,,desteptarea,, fiind data chiar pe piata americana.
Dupa ce scazuse intr-o singura luna cu 1.744 lei (4,5%), vinerea trecuta euro a revenit din nou peste pragul de 37.000 de lei. In schimb, dolarul a coborat saptamana trecuta pana la 32.288 de lei, ceea ce creaza premisa scaderii sub 32.000 de lei.
Se pune intrebarea daca schimbarea de trend nu reprezinta dorinta ascunsa a Trezoreriei americane, care cauta sa ajute industria de peste Ocean, facand-o mult mai atractiva la export. De altfel, in perioadele in care secretarii Trezoreriei au venit din zona manufacturiera, situatie valabila si pentru Paul ONeill, fostul, si John Snow, actualul sef al Trezoreriei, dolarul a avut o evolutie descendenta. Declaratiile privind mentinerea politicii ,,dolarului tare,, pot fi doar simple iesiri preelectorale, care sa compenseze criticile tot mai puternice care au drept tinta Casa Alba.
O revenire a euro peste pragul de 1,18 dolari va pune cu siguranta mari probleme Bancii Nationale a Romaniei si Ministerului Finantelor Publice. BNR a anuntat deja o scadere a tintei de apreciere reala a leului, de la 5% la 2% sau chiar mai putin. In aceste conditii preturile futures pentru scadenta 30 noiembrie, stabilite in piata la termen sibiana, de 39.800 lei/euro si 35.400 lei/dolar, par a fi foarte apropiate de ceea ce s-ar putea intampla. Pe piata interbancara prognoza pentru euro la sfarsitul anului este de 38.500 – 40.000 de lei, iar pentru dolar de 34.600 – 35.800 de lei.
Saptamana trecuta s-a conturat o revizuire a politicii Finantelor, care par dispuse sa remunereze mai bine titlurile de stat. Astfel, martea trecuta randamentul bonurilor cu scadenta la un an s-a apropiat de 16%, in timp ce dobanda pentru obligatiunile la trei ani a fost de 13,90%, dupa ce la lansare dobanda fusese de 12,50%. In acelasi timp BNR a atras depozite la o luna cu o dobanda de 18,15%/an.
Ioan Aleman, director de tranzactii la bursa din Sibiu, crede ca ,,trendul ascendent pe care l-a avut in ultimii doi ani moneda europeana comparativ cu cea americana, inca nu s-a incheiat. Analiza tehnica indica existenta unui trend crescator bine conturat,,. Aleman considera ca afirmatiile si comentariile aparute in ultima vreme, conform carora paritatea euro/dolar va ajunge la sfarsitul anului la nivelul de 1,0800 sau 1,1600, sunt pur si simplu hazardate. El il citeaza pe Thomas Curtean, presedintele onorific al bursei sibiene si trader la bursele americane de peste 50 de ani: ,,Cine indica un target pe termen lung sigur nu cunoaste mecanismele pietei. Evenimentele se succed intr-un ritm foarte rapid si greu de prevazut, asa ca prognozele se pot schimba uneori de la o zi la alta sau chiar mai repede,,.
Dolarul e impins sub pragul de 32.000 lei
31 iulie 2003, 12:00
Ultima modificare în 31 iulie 2003, 15:00
In primele trei saptamani ale lunii iulie pietele internationale au privit cu ochi dulci moneda verde, euro coborand in 16 iulie la un minim de 1,114 dolari, valoare cu care nu se mai intalnise din mai. Au aparut imediat declaratii care vedeau euro coborand sub pragul de 1,10 dolari, ba chiar o revenire la egalitatea cu dolarul la sfarsitul anului. Se pare insa ca nu a fost decat un foc de paie; saptamana trecuta moneda europeana a urcat cu mai mult de trei centi, ,,desteptarea,, fiind data chia
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Supele la plic nu isi gasesc locul in bucatarii
- NATO si UE au inceput sa trimita facturile in Romania
- Parcarea, piscina, sezlongul sau umbrela, totul se plateste
- Reclama la soseaua de centura
- Vine nota de plata!
- Feldioara – cetatea cavalerilor teutoni
- Atomic TV ar putea sa mai nasca o clona
- Fara rock la Sighisoara
- Incepe lupta pentru ultimele fonduri RICOP
- Curier