Trendul recent de creştere a dolarului în faţa euro a continuat, pe fondul unui set de date macroeconomice bune, venite recent din economia Statelor Unite, dar şi al unei înrăutăţiri a activităţii economice din zona euro.
Raportul ADP, de săptămâna trecută, a fost confirmat şi de datele oficiale. Acesta a arătat că economia americană a pierdut, în luna aprilie, 20.000 de locuri de muncă, faţă de o pierdere de 80.000, cât arătau estimările, şi faţă de -81.000, valoarea aferentă lunii martie. O veste destul de bună: chiar dacă economia nu a reuşit să creeze noi locuri de muncă, măcar începe să dea semne de stabilizare. Ideea este susţinută şi de alţi indicatori publicaţi recent. Factory Orders, a cărui valoare aferentă lunii martie a crescut cu 1,6%, ISM non-manufacturing, cu o creştere la 52 în aprilie, faţă de 49,6 în martie, vin să echilibreze uşor balanţa veştilor rele.
Dar scăderea cotaţiei EUR/USD până la 1,5364, minimul sesiunii din 7 mai, a fost determinată şi de publicarea datelor despre vânzările en-detail din Europa. Acestea au scăzut cu 0,4% în luna martie, a doua lună consecutivă de scădere. Acest aspect a determinat o serie de analişti din piaţă să estimeze că Jean-Claude Trichet, la conferinţa de presă din 8 mai, va nuanţa mai puternic riscurile ce ţin de creşterea economică din zona euro, în raport cu cele care ţin de inflaţie. Cu alte cuvinte, deşi următoarea modificare a dobânzii la euro va fi „în sus“, piaţa pune deja în preţ o amânare a acesteia.
Prin urmare, evoluţia dolarului către pragul de 1,5000 în raport cu euro pare, cel puţin pentru moment, extrem de probabilă. Singurele aspecte care ar putea împiedica creşterea în continuare a dolarului pot ţine fie de un Trichet în continuare „hawkish“, fie de o revigorare a datelor din zona euro, fie de menţinerea trendului de creştere a petrolului, decuplat în perioada recentă de evoluţia dolarului.
Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008